Lekarze rodzinni: podatek cukrowy na zdrowie10 stycznia 2021

W dniu 1 stycznia br. wszedł w życie zapowiadany już rok temu tzw. „podatek cukrowy” – przypomina serwis Politykazdrowotna.com. Dodatkowa opłata obejmuje napoje słodzone, zawierające kofeinę, taurynę, a także alkohole w szkle o niewielkiej pojemności. W sklepach już widać gwałtowny wzrost cen, co niestety, nie wszystkim się podoba. Ceny odstraszają, ale może tak właśnie miało być? – pytają lekarze rodzinni z Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

źródło: Politykazdrowotna.com

Zgodnie z „podatkiem cukrowym” do ceny napojów z dodatkiem cukru lub substancji słodzących doliczane są dwie stawki – stała i zmienna. Pierwsza z nich to 50 groszy za każdy litr takiego napoju. Kwota stała dotyczy także tak zwanych „energetyków”, które drożeją o 10 groszy za litr, jeśli zawierają kofeinę lub taurynę. Drugą składową nowego podatku jest 5 groszy za każdy gram ponad 5 gramów cukru lub substancji słodzącej zawartej w napoju. Podatek cukrowy może wynieść maksymalnie 1,20 zł w przeliczeniu na litr napoju.

Wszyscy są zgodni, że spożywanie cukru w nadmiernej ilości jest przyczyną wielu ciężkich chorób, stąd jednym z elementów walki z tym zjawiskiem ma być właśnie tzw. sugar tax. „Nasze dzieci jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10. r.ż. aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek!” – alarmują lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

„Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko cukrzycy. Niebezpieczeństwo polega także na tym, że spożywanie cukru uzależnia (podobnie jak alkohol). Zaburza pracę układu hormonalnego, zwiększa stres oksydacyjny oraz prowadzi do chorób metabolicznych. Badania wykazały, że zwiększona glikoliza (metabolizm węglowodanów) może powodować raka piersi” – mówi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Nadmiar cukru przyczynia się do rozwoju wielu innych schorzeń, jak na przykład hiperglikemia, insulinooporność, cukrzyca typu 2, glukoza w moczu (glukozuria).

„Prawdą nie do podważenia jest też fakt, że cukier tuczy! Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinno się spożywać najwyżej 12 łyżeczek cukru dziennie – do 50 g; według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety 6 łyżeczek na dzień (do 25 g), mężczyźni – 9 (do 37 g). Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24!” – dodaje Jarosław Król, członek Zarządu PPOZ.

Podatek „od cukru” to nie nowość. Obowiązuje już w USA oraz niektórych krajach Unii Europejskiej (Estonii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Węgrzech, czy Francji). Według badań – zmniejszył tam sprzedaż słodzonych napojów.

„Ważnym jest, że środki pochodzące z podatku cukrowego zostaną przeznaczone na finansowanie świadczeń opieki zdrowotnej, profilaktykę, edukację, a także programy, których celem jest walka z chorobami cywilizacyjnymi, w szczególności leczeniem nadwagi i choroby otyłości. Tak, bo otyłość jest chorobą, którą trzeba leczyć, a dotyka ona coraz większą liczbę Polaków, i to w różnym wieku!” – podkreślają lekarze PPOZ.