Eksperci alarmują: w kwestii otyłości dziecięcej potrzebna edukacja i podatek od cukru

 3 minuty

otyly chlopiec trzyma tacke z chipsami

źródło: Naukawpolsce.pap.pl

Jak donosi serwis Naukawpolsce.pap.pl, w Katowicach sobotę 16.11 zakończyła się 29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG). Tematy omawiane na konferencji koncentrowały się wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą.

„Szczególną uwagę chcemy zwrócić na możliwości wczesnej prewencji oraz wypracowanie modelu opieki, który mógłby poprawić skuteczność leczenia tej choroby i powikłań z nią związanych” – powiedział dr hab. Paweł Matusik, pediatra i endokrynolog z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka (GCZD) w Katowicach, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego 29. Konferencji European Childhood Obesity Group.

Jak podkreśliła współorganizatorka konferencji dr hab. Agnieszka Stachurzok z GCZD, Polska plasuje się w środku stawki krajów europejskich, jeśli chodzi o częstość występowania otyłości dziecięcej.

„W Europie obecnie przodują w tym zakresie kraje basenu Morza Śródziemnego – Grecja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Malta. Słynna zdrowa dieta śródziemnomorska była dietą chłopów włoskich z lat 50. – współczesne rodziny już się nie odżywiają według jej zasad. W Polsce w ostatnich latach przestała na szczęście narastać częstość występowania nadwagi, narasta natomiast liczba dzieci z tą cięższą, największą otyłością” – przyznała dr Stachurzok.

Jak dodała, za największy czynnik ryzyka otyłości dziecka w Polsce uznaje się biedę. „Objawem biedy w Polsce nie jest chude, niedożywione dziecko, tylko coraz częściej to właśnie dziecko z nadwagą, żywiące się złymi, niezdrowymi produktami wysokoprzetworzonymi, z dużą zawartością soli czy cukru, pijące bardzo często napoje z dużą ilością cukru. Tutaj konieczna jest edukacja dzieci od najmłodszych lat, ale też rodziców – to decyzje na poziomie polityki” – podkreśliła.

Zdaniem dr Stachurzok w Polsce powinien zostać wprowadzony podatek od cukru dodawanego do żywności. „Wiele krajów wprowadza podatek od cukrów dodanych. To nie jest popularna decyzja – wprowadzić podatek od cukierków, ale cukier to poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego” – powiedziała.

ECOG jest międzynarodową organizacją skupiającym w swoich szeregach wielodyscyplinarne grono specjalistów, które już od prawie 30 lat zajmuje się otyłością dziecięcą.