Picie kawy a kamica żółciowa13 września 2019

filizanki kawy w dloniach

Picie kawy może mieć związek z niższym ryzykiem powstawania kamieni żółciowych – informuje „Journal of Internal Medicine”, na który powołuje się serwis Rynekaptek.pl.

źródło: Rynekaptek.pl

Badania przeprowadzili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze. Wśród 104 493 osób odnotowano 7294 ataków kamicy żółciowej. U pijących więcej niż sześć filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia dającej objawy kamicy żółciowej było o 23 proc. mniejsze w porównaniu z osobami, które jej nie piły.

Picie jednej dodatkowej filiżanki kawy dziennie wiązało się z ryzykiem niższym o 3 proc. Ponadto analiza genetyczna wykazała, że osoby z wariantami genetycznymi wcześniej powiązanymi ze zwiększonym spożyciem kawy i innych napojów zawierających kofeinę – CYP1A1/A2 (rs2472297) oraz AHR (rs4410790) miały mniejsze ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.

Badanie ujawniło tylko korelację. Autorzy zaznaczają, że objawy kamicy, takie jak przenikliwy ból, mogą teoretycznie zmniejszyć indywidualne spożycie kawy, ponieważ kawa stymuluje uwalnianie cholecystokininy, zwiększa ruchliwość pęcherzyka żółciowego i prawdopodobnie zwiększa ruchliwość jelita grubego. Zjawisko to w epidemiologii obserwacyjnej znane jest jako „przyczynowość odwrotna”. Nie jest zatem jasne, czy zaobserwowany związek między spożywaniem kawy a kamicą żółciową jest przyczynowy.