Naturalne wsparcie układu pokarmowego24 lipca 2018

shutterstock_415147672

Obok zaleceń dietetycznych pacjentom chcącym wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego warto polecić zioła bogate w substancje gorzkie (gorycze).

autorka: mgr farm. Ewelina Rydzik-Strzemska

Dyskomfort trawienny związany z nieprawidłową dietą jest powszechną dolegliwością, z jaką farmaceuta spotyka się w swojej codziennej pracy. Jest on spowodowany głównie przez złe nawyki żywieniowe, takie jak jedzenie żywności przetworzonej czy też spożywanie posiłków w pośpiechu. Związane z tym uczucie pełności czy wzdęcia mogą znacznie obniżyć komfort życia. Jedną z podstawowych metod zapobiegania występowaniu zaburzeń trawienia jest odpowiednia dieta bogata w żywność niskoprzetworzoną i lekkostrawną. Aby wspierać nasz układ pokarmowy, możemy zaproponować także zioła bogate w substancje gorzkie (gorycze), które wpływają korzystnie na proces trawienia, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie m.in. żołądka i wątroby. Ich źródłem są m.in. rośliny z rodzin: goryczkowatych (Gentianaceae), astrowatych (Asteraceae) i jasnotowatych (Lamiaceae). Jedną z powszechnie występujących w Polsce roślin bogatą w związki gorzkie jest mniszek lekarski.

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) zwany inaczej mniszkiem pospolitym (Taraxacum vulgare) jest gatunkiem zbiorowym, do którego należą różne taksony z sekcji Taraxacum. Mniszek nazywany jest często dmuchawcem ze względu na owoc, który opatrzony jest puchem umożliwiającym rozprzestrzenienie nasion z wiatrem. Ze względu na obecny w roślinie biały sok mleczny w języku potocznym mniszek określany jest jako „mlecz”. Jednak należy pamiętać, że nazwa „mlecz” w polskiej nomenklaturze botanicznej zarezerwowana jest dla roślin z rodzaju Sonchus. Inne nazwy regionalne tej byliny to np. mlecz zajęczy, mlecz króliczy, męska stałość, popia głowa, mnich i żabi kwiat. Mniszek to bylina z rodziny astrowatych (Asteraceae), która powszechnie występuje w strefie klimatu umiarkowanego na terenie Europy, Azji i Ameryki Północnej. Okres jego kwitnienia przypada na miesiące od czerwca do września. Mniszek lekarski jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i częściej stosowanych w zielarstwie roślin, chociaż w wielu uprawach rolniczych i ogrodniczych jest chwastem. Właściwości mniszka zostały zauważone i docenione już w średniowieczu, kiedy to stosowano napary i soki na bazie tego zioła.

W fitoterapii stosowane są zarówno podziemne części mniszka (korzeń) jak i nadziemne (ziele). Sam korzeń zbierany jest późną jesienią, a następnie oczyszczany i suszony naturalnie w cieniu i przewiewie lub w suszarkach w temperaturze nie większej niż 30 st. C. Z kolei korzeń wraz z zielem i liśćmi zbiera się na wiosnę przed kwitnieniem rośliny.