Ksylitol w kuchni6 lipca 2018

kuchnia-2

Cukier brzozowy w kuchni znajduje zastosowanie głównie w przygotowaniu słodkich deserów. Jest stabilny w wysokich temperaturach, nie podlega karmelizacji, dlatego ulubione przepisy możemy modyfikować, zastępując nim cukier biały w odpowiednio zmniejszonej ilości.

autorka: Agata Opiela
coach zdrowia, specjalistka ds. żywienia, promotorka zdrowego stylu życia, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z portalem eGaga.pl

Ksylitol nadaje się zarówno do wypieku tradycyjnych ciast, ciasteczek, jak i przygotowywania potraw, deserów i napojów przyrządzanych na zimno. Z dodatkiem ksylitolu możemy upiec tradycyjny jabłecznik, zrobić zdrowe ciasteczka i osłodzić wiosenny koktajl. Podczas podgrzewania i pieczenia staje się słodszy nawet o 50 proc., dlatego do wypieków dodajemy go o połowę mniej niż tradycyjnego cukru w zależności od tego, jak słodkiego efektu oczekujemy. Sami musimy przetestować, jaka ilość będzie optymalna. Zamieniając cukier na jego zdrowszą wersję, trzeba pamiętać, że ksylitol nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają. Zjadając ksylitolowe słodkości trzeba pamiętać też o umiarze ze względu na jego właściwości przeczyszczające, szczególnie, gdy cukier brzozowy stosujemy po raz pierwszy.

Jabłecznik jak u mamy

Składniki: ciasto – 2 szklanki mąki, pół kostki masła, 1 jajko, 1/4 szklanki ksylitolu, 2 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki proszku do pieczenia, piana z białek – 4 białka, pół szklanki ksylitolu
Przygotowanie: Masło pokroić nożem z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Drugą rozwałkować i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 st. Jabłka pokroić na talarki, dodać cynamon i dusić ok. 15 minut. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać 2 łyżki ksylitolu. Ubić pianę z białek, powoli dodając ksylitol. Na upieczony spód wyłożyć uduszone jabłka, ubitą pianę. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i równomiernie posypać ciasto. Wstawić do piekarnika na około 45 minut. Piec w temp. 180 st.

***

Ksylitol może być zdrowym zamiennikiem cukru użytym do wypieku kruchego ciasta, ubicia piany z białek, uduszenia jabłek z cynamonem. Dzięki niemu łatwo upieczemy pyszny i zdrowy jabłecznik.

Wiosenny koktajl z mniszkiem lekarskim

Składniki: 1 pomarańcza, 1 gruszka, 1 jabłko, pół łyżeczki imbiru, łyżka ksylitolu, garść liści młodego mniszka lekarskiego, szklanka wody gazowanej
Przygotowanie: Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Liście mlecza dokładnie umyć. Owoce, ksylitol, imbir, mniszka i wodę umieścić w blenderze. Zmiksować dokładnie na gładki koktajl.

***

To wzmacniający napój z owoców, które są dostępne wczesną wiosną z dodatkiem liści mniszka lekarskiego zwanego popularnie mleczem. Chwasty w kuchni to doskonały sposób na urozmaicenie diety, a większość z tych pogardzanych przez ogrodników roślin to zioła lecznicze. Najbardziej cenione ze względu na smak i wartości odżywcze są najmłodsze liście, z roślinek, które nie mają jeszcze żółtych kwiatów.

Owsiane ciasteczka z ksylitolem

Składniki: 200 g błyskawicznych płatków owsianych, 50 g masła, 6 łyżek wiórków kokosowych, 2 łyżki ksylitolu, 3 łyżki miodu płynnego, 2 jajka garść płatków migdałowych
Przygotowanie: Masło rozpuścić i przelać do miski, dodać wszystkie suche składniki oraz miód i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formować płaskie ciasteczka. Piec w temp. 180 st. około 15 minut do uzyskania złotego koloru.