Apteczka turysty12 czerwca 2018

shutterstock_1038522304

Zbliżające się lato i wakacje sprzyjają wyjazdom nierzadko do odległych krajów, innych stref klimatycznych, w tropiki. Poza różnego rodzaju ekwipunkiem turystycznym warto też skompletować podręczną apteczkę pierwszej pomocy, aby w niespodziewanych sytuacjach można było udzielić sobie lub towarzyszom wyprawy pierwszej pomocy.

autor: dr n. med. Leszek Marek Krześniak

Wybierając się do innych krajów warto sprawdzić np. w internecie, jakie problemy zdrowotne występują na danym terenie. Czy są obowiązkowe szczepienia i przeciwko jakim chorobom, a jakie szczepienia są tylko zalecane? Warto też zapoznać się z sytuacją epidemiologiczną, czyli na kontakt z jakimi chorobami możemy być potencjalnie narażeni. Wiedzę o tym można znaleźć na stronach internetowych polskich placówek dyplomatycznych przynależnych danym krajom. Wykaz  obowiązkowych szczepień można znaleźć na stronie: www.szczepieniadlapodrozujacych.pl.

Wiedzę o obowiązkowych szczepieniach możemy także uzyskać w stacji sanitarno epidemiologicznej, gdzie można również wykonać same szczepienia. Obecnie jedynym szczepieniem obowiązkowym przy wjeździe do niektórych krajów, głównie afrykańskich, jest szczepienie przeciw żółtej febrze (tzw. żółtej gorączce). Dowodem zaszczepienia jest wpis do Międzynarodowej Książeczki Szczepień (tzw. „żółtej książeczki”) wydawanej w punkcie szczepień, którą należy zabrać ze sobą w podróż. Szczepienie przeciwko żółtej febrze wymagane jest także od osób przybywających do wielu krajów tropikalnych z rejonów występowania tej choroby (m. in. w Afryce, Azji, Ameryce Południowej i Środkowej). Nie ma to znaczenia dla turystów udających się w podróż bezpośrednio z Polski, natomiast ma znaczenie dla podróżujących przejeżdżających przez liczne państwa w tropiku. Poza zasadami wynikającymi z Międzynarodowych Przepisów Zdrowotnych niektóre kraje mogą żądać szczepień na podstawie własnego prawa wizowego. Obecnie dotyczy to Arabii Saudyjskiej, która wymaga od przybywających uodpornienia przeciwko zakażeniom meningokokami.

Przestrzeganie zaleceń profilaktycznych dotyczących szczepień w danym kraju ustrzeże nas przed nieprzyjemnymi konsekwencjami prawnymi lub niezaplanowanymi przerwami w podróży. Bezpieczne podróżowanie wymaga zachowania zasad zdrowego rozsądku i profilaktyki.

A zatem:

  • dobrania odpowiedniego ubioru chroniącego nie tylko przed upałem, wilgocią,
  • odpowiedniego nakrycia głowy, np. kapelusza,
  • okularów chroniących oczy przed nadmiarem promieniowania słonecznego,
  • wygodnego obuwia zapewniającego odpowiednią ochronę stóp i przeciwdziałającego ich
  • zawilgoceniu, które sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych.

Niezmiernie ważne jest zachowanie higieny przy spożywaniu posiłków, zwłaszcza jeśli nie żywimy się w restauracjach o europejskim standardzie. Źródłem częstych zakażeń jest woda, która może zawierać bakterie, do których nasz organizm nie jest przyzwyczajony, co zwykle kończy się biegunką. Dlatego bezpiecznym wydaje się picie tylko wody fabrycznie butelkowanej. Wybierając się w okolicę, gdzie będziemy korzystać z wód powierzchniowych, trzeba ze sobą zabrać turystyczny filtr do wody lub specjalne tabletki do dezynfekcji wody.

Spożywanie owoców i warzyw prosto ze straganu, z drzewa czy pola, także może być ryzykowne. Takie owoce i warzywa należy przed spożyciem nie tylko wypłukać pod bieżąca wodą, ale dobrze jest przez kilkanaście minut wymoczyć w roztworze nadmanganianu potasu (barwy różowej). Będzie to chronić nie tylko przed bakteriami i grzybami, ale i pasożytami i ich przetrwalnikami (jajami, cystami itp.).

„Zemsta proroka” lub inaczej biegunka podróżnych może nie tylko pokrzyżować plany podróży, ale i być niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego warto zaopatrzyć się w probiotyk i środki przeciwbiegunkowe. Bardzo skuteczne w takich przypadkach są sorbenty węglowe i krzemowe, które eliminować będą także toksyny bakterii wywołujących biegunkę. Aby ustrzec się zakażeń pokarmowych zwłaszcza w tropiku i krajach o wątpliwych warunkach sanitarnych, warto przestrzegać następującej zasady: „ugotuj, zaparz, obierz albo zapomnij”.