Wegetarianie rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca i cukrzycę31 stycznia 2018

shutterstock_158197148

Osoby, które stosują dietę wegetariańską, rzadziej zapadają na chorobę niedokrwienną serca, mają też niższe stężenie cholesterolu i są mniej narażeni na cukrzycę typu 2 – wskazuje dr Katarzyna Neubauer, gastroenterolog z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, o czym donosi Rynekaptek.pl.

źródło: Rynekaptek.pl

Dr Katarzyna Neubauer, gastroenterolog z Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przypomniała, że w 2009 r. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne stwierdziło, że wszystkie diety wegetariańskie są zdrowe, i że prawidłowo zaplanowane pokrywają pełne zapotrzebowanie żywieniowe.

Specjalistka podkreśliła, że według badań realizowanych w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA i Kanadzie, wegetarianie rzadziej chorują na chorobę niedokrwienną serca. „Mają niższe stężenie cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL, są mniej narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2 oraz, w nieznacznym stopniu w porównaniu z jedzącymi mięso, także na zachorowanie na nowotwory złośliwe” – uważa dr Neubauer. Gastroenterolog wskazuje ponadto, że wegetarianie mają także niższy wskaźnik masy ciała w porównaniu z osobami jedzącymi mięso. „To walor tej diety, zważywszy, że otyłość przyjmuje skalę globalnej epidemii” – podkreśliła naukowiec.

Dr Neubauer zwraca uwagę, że jednym z zarzutów wobec diety wegetariańskiej jest to, że nie może ona zapewnić składników odżywczych obecnych głównie lub wyłącznie w mięsie. „Takie sytuacje mogą wystąpić, jeśli dieta jest źle zaplanowana, ale warto pamiętać, że obecność mięsa w diecie nie jest równoważna z jej właściwym zbilansowaniem. Dieta wegetariańska ma między innymi niższą zawartość białka i tłuszczów nasyconych, witaminy B12, cynku, wapnia i żelaza” – uważa gastroenterolog. Dlatego, jak podkreśla dr Neubauer, przed rozpoczęciem diety wegetariańskiej warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem, którzy sprawdzą potencjalne ryzyko niedoborów lub wystąpienia działań niepożądanych.