Surowe warzywa i owoce, choć zawierają więcej witamin, są trudniej strawne i wychładzają organizm. Dlatego zimą warto sięgać po potrawy gotowane.
autorka: Anna Wyszyńska
psychodietetyk, mama dwóch alergików, związana z Polskim Towarzystwem Przyjaciół św. Hildegardy, członkini Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, pisze artykuły, prowadzi wykłady i warsztaty „Gotuj ze św. Hildegardą”
O tym, że w okresie zimowych chłodów warto sięgać po potrawy gotowane, już w średniowieczu pisała św. Hildegarda z Bingen. Zalecała ona gotowanie lub pieczenie wielu warzyw i owoców, ewentualnie czynienie ich lepiej przyswajalnymi przez przyprawienie, np. octem winnym i ziołami. W miesiącach zimowych te wskazówki nabierają szczególnego znaczenia. Warto teraz wzmacniać i rozgrzewać organizm ciepłymi napojami oraz gotowanymi posiłkami. Nie zawsze musimy je długo gotować, czasem wystarczy blanszowanie.
Z powodzeniem można też wykorzystać rozgrzewające i poprawiające krążenie przyprawy, jak:
- cynamon cejloński,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- bertram – przyprawa nieco mniej znana, której szczypta dodana do potraw pozwoli lepiej je strawić i przyswoić oraz podniesie naszą odporność.
Zupa fenkułowo-dyniowa
Składniki: 1 lub 2 małe korzenie pietruszki, pół bulwy fenkuła (kopru włoskiego), mała dynia Hokkaido lub kawałek większej, 2 cebule oraz 1-2 ząbki czosnku, sól, sok z cytryny, łyżeczka octu winnego, gałka muszkatołowa i mielone goździki, bertram, 2 łyżki grysiku orkiszowego, 2 łyżki masła klarowanego, woda.
Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy na maśle klarowanym, podlewając wodą. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości w ok. 1,5 l wody. Pod koniec gotowania wsypujemy 2 łyżki grysiku orkiszowego i dodajemy uduszoną cebulę. Przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy. Całość miksujemy. Posypujemy posiekanym koperkiem z fenkuła. Opcjonalnie można też posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi lub ciemnymi, solonymi pestkami dyni, orkiszowym lub owsianym groszkiem ptysiowym lub oddzielnie gotowanymi, całymi ziarnami orkiszu.
***
Zupa fenkułowo-dyniowa to propozycja dania, które rozgrzewa, a jednocześnie zawiera wiele witamin i mikroelementów. Obecność fenkuła (czyli bulwy kopru włoskiego) oraz grysiku orkiszowego dodatkowo czyni ją potrawą lekkostrawną i oczyszczającą nasz organizm.