Dieta dla serca20 lipca 2015

Zdrowy styl życia i właściwa dieta to najskuteczniejsze sposoby przeciwdziałania chorobom sercowo-naczyniowym. Przebyty zawał to ważny sygnał alarmowy i dobry moment na zmianę sposobu żywienia.

autorka: Agata Opiela
specjalistka ds. żywienia zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z Magazynem Gaga i portalem eGaga.pl

Kluczową rolę w planowaniu żywienia osób z problemami układu krążenia odgrywa wyeliminowanie z diety szkodliwych produktów. Przede wszystkim chodzi o te będące źródłem tłuszczów nasyconych znajdujących się m.in. w przetwarzanych olejach roślinnych, wołowinie, maśle, żółtych serach. Konieczne jest także ograniczenie ilości spożywanej soli. Istotną rolę w diecie dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi odgrywa sposób przygotowywania potraw. Jeżeli do tej pory w kuchni królowały dania smażone, należy je wyeliminować. Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. A jakie produkty służą sercu? Dieta w chorobie wieńcowej powinna być bogata w tłuste ryby, jak łosoś czy sardynki, gdyż zawierają one cenne kwasy omega 3, które działają przeciwzakrzepowo, pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Naturalną „szczotką” oczyszczającą tętnice ze złogów cholesterolu jest błonnik zawarty m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych, np. kaszach, ryżu, makaronach pełnoziarnistych, otrębach, płatkach zbożowych, które należy koniecznie wykorzystywać w codziennej kuchni.

Owsianka z komosy ryżowej z owocami sezonowymi

Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki komosy ryżowej, 1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub roślinnego, 1/2 szklanki wody, ksylitol, truskawki lub inne owoce sezonowe
Przygotowanie:
Komosę dobrze jest namoczyć w wodzie przez 15 minut. Gotować komosę z wodą i mlekiem na małym ogniu ok. 30 minut. Przełożyć do miseczki, dodać truskawki lub inne owoce sezonowe. Można osłodzić ksylitolem. Po takim śniadaniu nasz organizm będzie nam wdzięczny do końca dnia.

***

Pełne ziarno, jak komosa ryżowa i produkty z owsa, są dobrym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności B3 i B6 i kwasu foliowego. Witaminy te odgrywają bardzo ważną rolę w regulacji ciśnienia tętniczego. Do diety warto włączyć owoce sezonowe, szczególnie truskawki, borówki, czarne porzeczki, które są bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. Badania pokazują, że wysokie dawki witaminy C obniżają ciśnienie tętnicze, a flawonoidy wzmacniają działanie witaminy C i pomagają chronić wewnętrzną wyściółkę naczyń krwionośnych.

Łosoś pieczony z sosem a’la beszamelowym, sezamem i brokułami

Składniki (na 2 porcje): 350 g filetu z łososia ze skórą, 1 nieduża główka brokuła (500 g), czarny sezam, 1 cytryna, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól ziołowa. Sos a`la beszamelowy: 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 300 ml mleka, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Łososia delikatnie posolić, posypać pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny oraz posypać sezamem. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku przez 25 minut w temp. 180 st. C. Brokuły włożyć do parowaru na 20 minut lub gotować w lekko osolonej wodzie. Aby pieczony łosoś smakował wyśmienicie, niezbędnym elementem dania jest sos beszamelowy. W wersji bez masła to świetny przepis dla osób starających się ograniczać tłuszcze. Sos jest kremowy i pyszny – do rondla wsypać mąkę kukurydzianą i podgrzać na bardzo małym ogniu. Wlać całe mleko i gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

***

To danie jest super szybkie, bardzo smaczne i niezwykle zdrowe. Tłuste ryby dostarczają cennych kwasów omega- 3, a brokuły, jak przekonują amerykańscy naukowcy, mają działanie nie tylko przeciwnowotworowe, ale również działają ochronnie na serce.

Koktajl czekoladowy z bananów

Składniki: 4 banany, łyżka kakao, 2 szklanki ulubionego mleka roślinnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować w blenderze na koktajl. Jeśli ktoś ma ochotę na zimniejszą wersję, wystarczy włożyć koktajl do zamrażalnika na kilka godzin – w ten sposób można się delektować pysznymi, słodkimi lodami czekoladowymi.

***

Czy po problemach z sercem można zjeść coś słodkiego? Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że będzie to zdrowa słodycz. Słodki deser z bananów dostarczy cennego potasu, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar sodu i w ten sposób wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Regularne spożywanie kakao ma ochronny wpływ na kondycję serca, gdyż zawiera cenne flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi.