Budujemy koszyk pacjenta z alergią13 maja 2015

shutterstock_259613888

Wraz z wiosną w aptekach nastaje „sezon alergiczny”. O czym powinniśmy pamiętać, szykując placówkę na wizyty pacjentów cierpiących na uczulenia?

autor: dr n. farm. Nicolas Obeid
Pharmacon Pharmaceutical Consulting

Wiosną do aptek szczególnie często przychodzą pacjenci z objawami alergii. Czy jesteśmy w stanie wszystkie te objawy prawidłowo zidentyfikować? Niektóre z nich są oczywiste – pacjenci skarżą się na wodnistą wydzielinę z nosa i towarzyszące jej napady kichania, zatkany nos, swędzenie nosa („wata w nosie”) i obrzmienie jego śluzówki (katar alergiczny), jak również pieczenie, łzawienie, swędzenie i zaczerwienienie oczu (alergiczne zapalenie spojówek). Rzadziej spotykane objawy alergii to ból głowy z uczuciem ociężałości i osłabienie słyszenia (niedrożność trąbki Eustachiusza).

Popularne są również alergiczne reakcje skórne. W takim przypadku pojawiają się wysypki, egzema lub pokrzywki. Duży odsetek reakcji skórnych stanowią alergie spowodowane ukąszeniami owadów. Szczególnie niebezpieczne są one w przypadku dzieci, ze względu na możliwość zakażenia poprzez rozdrapywanie swędzących miejsc.

Objawem alergii bywa także problem z drogami oddechowymi – skurcz oskrzeli i trudności w oddychaniu, kaszel. W takim przypadku kierujemy pacjenta do lekarza. Jeżeli jest to ostry atak i zagraża życiu (może dojść do wytrząsu anafilaktycznego, spadku ciśnienia tętniczego i przyśpieszenia akcji serca wraz ze wzrostem ciepłoty ciała, na skutek wzrostu stężenia histaminy w surowicy krwi) należy wezwać pogotowie i aby ratować pacjenta, jeśli to możliwe, dopytać go, czy lekarz nie zalecił mu podania w takiej sytuacji adrenaliny i czy ma ją przy sobie.

Co wywołuje dolegliwości alergiczne?
Na pierwszym miejscu są pyłki roślin odpowiedzialne za alergie sezonowe: lipa, grab, trawy, leszczyna, brzoza, komosa, szczaw, bylica, babka lancetowata, jesion, wierzba, olcha, dąb, topola, pokrzywa, buk, wiąz i bez czarny. Niektóre osoby są uczulone na zarodniki pleśni i roztocza. Dużą grupę stanowią uczulenia na produkty spożywcze, takie jak: ziarno sezamu, owoce morza, rośliny strączkowe, kukurydza, mleko, zboża (gluten), czekolada, truskawki, cytrusy, niektóre przyprawy, soja, białko jaj. Proszę zwrócić uwagę na to, że niektóre produkty spożywcze posiadają informacje o zawartości orzechów i migdałów. Coraz częściej występują alergie na te dwa składniki. Alergie mogą być powodowane przez leki. Głównie penicylinę i antybiotyki ß-laktamowe, salicylany, środki znieczulenia miejscowego i sulfonamidy.