Dieta na potencję26 października 2014

shutterstock_97464497

Większość mężczyzn w Polsce wstydzi się mówić o swoich problemach seksualnych. Ogromne znaczenie ma więc odpowiednio przeprowadzona rozmowa z pacjentem. Nieoceniona jest w tym przypadku rola farmaceuty, który – choć sam nie może zaordynować leku, powinien wspomóc wskazaną przez lekarza terapię fachową poradą w kwestii diety ukierunkowanej na poprawienie potencji.

opracowanie na podstawie:
M. Lew-Starowicz i A. Cichocka, „DIETA NA POTENCJĘ PORADNIK DLA MĘŻCZYZN DBAJĄCYCH O SPRAWNOŚĆ SEKSUALNĄ”
PEŁNA WERSJA ARTYKUŁU: TUTAJ

Zaburzenia erekcji bardzo często są związane z innymi chorobami, w szczególności dotyczącymi układu naczyniowego oraz z otyłością i cukrzycą. Z tego względu w procesie leczenia, który ma na celu powrót do satysfakcjonującego życia intymnego, nie można zaniedbać przyczyn leżących u podłoża problemów seksualnych. Do podstawowych oddziaływań prewencyjnych należy wyeliminowanie czynników ryzyka, na które pacjent może mieć wpływ, takich jak nadwaga, podwyższony poziom cholesterolu czy brak aktywności ruchowej.

Dieta na poprawę erekcji:

Odpowiednio dobrana dieta ma podwójne znaczenie w intymnym życiu mężczyzny:

  • sprzyja dłuższemu zachowaniu sprawności seksualnej,
  • w razie wystąpienia zaburzeń erekcji może pomóc poprawić seksualną wydolność oraz zapobiegać pogłębianiu się problemów.

Dieta spełniająca te wymogi powinna zawierać dużo owoców, warzyw, orzechów, pełnych ziaren i ryb. Założenia te spełnia np. kuchnia śródziemnomorska. Wielokrotnie udowodniono, że stosujący tę dietę mężczyźni rzadziej zapadają na choroby układu krążenia oraz cieszą się lepszą aktywnością seksualną. O ile w przypadku stwierdzenia choroby niedokrwiennej serca i po zawale zmiana sposobu żywienia weszła już na stałe do arsenału interwencji zalecanych przez przedstawicieli służby zdrowia, nadal brakuje podobnego podejścia wobec mężczyzn zgłaszających się po pomoc z powodu problemów seksualnych.

Dieta sprzyjająca zachowaniu zdrowia seksualnego – zasady ogólne:

  • spożywanie w obfitych ilościach owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych,
  • zmniejszenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszczów zwierzęcych, pełnego mleka, serów pełnotłustych) – poniżej 10% całkowitej podaży energii,
  • zwiększenie spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (np. ryb, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia),
  • wysoka zawartość błonnika w diecie (przynajmniej 15 g na 1000 kcal).

Dietę najlepiej połączyć z umiarkowaną aktywnością ruchową podejmowaną 5 dni w tygodniu!