Życie jest piękne
Tak smakują tylko wakacje…
4 minuty
autor: Marta Gawrylik
redaktor „Farmacji Praktycznej”
* przepisy pochodzą z książki kucharskiej „Posmakuj Świata” wydanej przez firmę Polpharma
Sajgonki na zimno (WIETNAM)
Składniki: (produkty na 8 sajgonek)
- 60 g makaronu ryżowego
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- 8 ugotowanych krewetek tygrysich, przeciętych na pół
- 2 łyżki stołowe posiekanej tajskiej bazylii
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
- 8 liści sałaty lodowej sparzonych we wrzątku
- 2 marchewki chwilę gotowane i pocięte na zapałki
- 3 łyżki sosu hoisin (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
- 1 łyżka drobno pokrojonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w małym garnku, wyłącz ogień. Wrzuć makaron na 5 minut – zrobi się al dente, odsącz. Do dużej miski wlej gorącą wodę. Mocz po jednym placku ryżowym przez 2 sekundy żeby je zmiękczyć. Na środek każdego placka ułóż w rzędzie: kawałek sałaty, po 2 połówki krewetek, garść makaronu, marchewkę, posiekaną bazylię, miętę, kolendrę i sałatę, zostawiając 3 puste brzegi (po 5 cm z każdej strony). Ważna jest technika zwijania: zawiń dolny, pusty brzeg, następnie jeden boczny brzeg aż do linii farszu, potem znów dolny brzeg, już z farszem i kolejny pusty brzeg boczny. Powtarzaj czynność aż do zwinięcia całości sajgonki. W miseczce połącz sos hoisin i drobno pokrojone orzechy.