Na rynku dostępne są herbaty ziołowe sprzedawane jako produkty różnych kategorii, tzn. jako produkty lecznicze roślinne oraz środki spożywcze (w tym również suplementy diety). Produkty te różnią się zasadniczo przeznaczeniem, a co za tym idzie oznakowaniem, sposobem użycia czy jakością.
autorka: Agnieszka Jóźwiak
Kierownik Działu Kontroli Jakości, Herbapol Lublin
Prowadzenie racjonalnej fitoterapii jest możliwe dzięki opisanym na opakowaniu wskazaniom do stosowania, dawkowaniu i sposobie podania, przeciwwskazaniom, ostrzeżeniom specjalnym, interakcjom, stosowaniu w okresie ciąży i laktacji, skutkom przedawkowania czy działaniom niepożądanym. Produkty te sprzedawane są najczęściej w dwóch postaciach farmaceutycznych: zioła do zaparzania oraz zioła do zaparzania w saszetkach. Produkty lecznicze roślinne wyróżniają się również jakością. Substancje roślinne stosowane do produkcji farmaceutycznej pozyskiwane są zgodnie z Dobrą Praktyką Uprawy i Zbioru (GACP). Dzięki szkoleniom i audytom plantatorów i zbieraczy można zagwarantować ich pochodzenie, właściwe warunki uprawy (w tym kontrolę nawożenia oraz stosowania środków ochrony roślin), zbioru, suszenia czy przechowywania. Dalsze etapy wytwarzania produktów leczniczych roślinnych prowadzone są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP), z wykorzystaniem zwalidowanych procesów technologicznych, urządzeń i instalacji.