Odchudzamy przepisy30 lipca 2013

odchudzamy-przepisy-2

Drodzy Farmaceuci!
Upalne lato jest czasem, w którym chętnie sięgamy po potrawy lekkie i pełne warzyw. To dobra okazja, aby wprowadzić do swojego menu dania niskokaloryczne. Proponujemy Państwu „odchudzanie” klasycznych przepisów. Przyrządzone według nich dania smakują tak jak oryginalne potrawy, ale mniej tuczą.

Zamiast smażonego kurczaka z podsmażanymi ziemniakami i surówką (580 kcal)…

Marynowana w mięcie i skórce z cytryny pierś z kurczaka z bobem (250 kcal)

odchudzamy-przepisy-1

Składniki (na pierś z kurczaka):

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 garści posiekanej mięty
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz.

Na bób:

  • 500 g młodego bobu
  • 50 g długo dojrzewającej szynki
  • 1 garść posiekanej mięty
  • 1 łyżka słodkiego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso myjemy, a następnie marynujemy w mięcie zmieszanej z sokiem i skórką z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Trzymamy kurczaka w marynacie około 1 godziny. Następnie wkładamy mięso razem z marynatą do rękawa lub torebki do pieczenia, zamykamy szczelnie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Bób przekładamy na durszlak, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Szynkę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie.

Dokładamy bób i podsmażamy dalej przez kilka minut. Dodajemy sól i pieprz. Pod koniec mażenia całość skraplamy octem balsamicznym oraz posypujemy posiekaną miętą. Upieczonego kurczaka podajemy z podsmażonym bobem.

Zamiast zupy pomidorowej z makaronem (124 kcal)…
Gazpacho (70 kcal)

odchudzamy-przepisy

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 0,5 żółtej papryki
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 duży ogórek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 papryczki chilli
  • 500 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Do blendera wrzucamy: obrane pomidory (usuwamy zieloną szypułkę), ¾ obranego ogórka (bez pestek) i czerwoną paprykę (może być grillowana). Szalotkę i chilli siekamy, wyciskamy czosnek i wszystko dodajemy do warzyw w blenderze. Wlewamy sok pomidorowy i oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz octem. Wszystko dokładnie miksujemy. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy z pokrojoną drobno resztą ogórka i żółtą papryką. Do każdej porcji podajemy kawałek grillowanego pełnoziarnistego chleba.

 

kuchnia-farmaceutyczna-wiosenne-przebudzenie Olga Kwiecińska, Agata Ziemnicka
Prowadzące program „Szczypta smaku” nadawanego w TVN Style w soboty i niedziele ok. 11.

Prześlij dalej