Z węgierką za pan brat29 listopada 2011

z-wegierka-za-pan-brat

Dotarła prawdopodobnie z Azji Mniejszej do Europy. Do Polski trafiła z Węgier, stąd jej polska nazwa. Jest u nas bardzo popularna ze względu na smak i wiele możliwości przyrządzenia. Bez śliwek węgierek w polskim domu trudno wyobrazić sobie tradycyjny bigos i wiele innych wspaniałych przysmaków.

Ten niepozorny owoc jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Śliwka zawiera witaminy A, B i C, a także witaminę H – biotynę. Wpływa też korzystnie na stan psychiczny, system nerwowy i odporność na stres. Poza tym pobudza pracę nerek i jelit. Owoc jest więc polecany osobom cierpiącym na zaparcia.

Właściwości przeczyszczające mają też owoce suszone i sporządzony z nich kompot. Suszona śliwka węgierka zawiera siedem razy więcej błonnika od świeżej, ale jest bardziej kaloryczna. Osoby z nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu powinny zadbać o umieszczenie śliwek w swoim jadłospisie, gdyż owoce zawierają niacynę – witaminę usprawniającą metabolizm tłuszczowy, mający działanie lecznicze i prewencyjne w postępującej miażdżycy. Śliwka ma również wpływ na syntezę kwasów nukleinowych – DNA i RNA, niezbędnych do prawidłowego rozwoju zarodka ludzkiego. Dlatego jest polecana kobietom w ciąży. Ten smakowity owoc z miękkim i soczystym miąższem spowalnia także starzenie się skóry, dlatego powinien znaleźć się np. w diecie pań chcących jak najdłużej zachować gładką i jędrną cerę.

Śliwka węgierka jest u nas bardzo ceniona ze względu na wysokie walory smakowe i szerokie zastosowanie w przetwórstwie. Można je przechowywać od 2-4 tygodni po zbiorze. Poniżej przedstawiamy ciekawe przepisy na smakowitości sporządzone na bazie tego niezwykłego owocu.

Nalewka ze śliwek węgierek

Składniki: 1 kg śliwki węgierki, ½ kg cukru, ½ l spirytusu, ½ l wódki czystej.

Przygotowanie: Śliwki umyć, przekroić na połówki, wydrylować. Wrzucić do gąsiora lub innego naczynia szklanego. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na ok. 4-5 tygodni w dość dobrze nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie dosypać cukru i odstawić na ok. 3 tygodnie. Przefiltrować następnie przez gazę. Płyn zlać i odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 miesiące.

Powidła ze śliwek węgierek

Składniki: 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek, szklanka cukru, 1 ½ łyżki przyprawy korzennej, 2 łyżki rumu, ½ l wody.

Przygotowanie: Śliwki umyć, podlać wodą i dusić na małym ogniu, często mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cukier po odparowaniu połowy syropu i dalej mieszać dość często. Gdy powidła będą już gęste dodać przyprawę korzenną i rum. Mieszać. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych, czystych słoików i zakręcić. Postawić na ręczniku do góry dnem, zawinąć w niego słoiki. Pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Nutella śliwkowa

Składniki: 3 kg wydrylowanych śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 10 dag kakao.

Przygotowanie: Śliwki przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin (masa powinna nieco zgęstnieć). Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać cukier waniliowy i kakao. Całość dokładnie wymieszać. Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików, pasteryzować przez około 10 minut. Najlepiej smakuje z grzankami na śniadanie.

Placek bawarski ze śliwkami

Składniki: ½ szklanki cukru ½ łyżeczki cynamonu, 2 dag drożdży, jajko, 1 ½ szklanki mąki, 7 dag masła, 5 dag migdałów, szklanka mleka, 1 1/2 kg śliwek, sól.

Przygotowanie: Rozrobić drożdże z mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 min. Połowę mąki, sól, jajo i cukier wymieszać z rozczynem drożdżowym i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę. Ciasto powinno odchodzić od brzegów miski; jeżeli się klei, należy dosypać trochę więcej mąki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem przez 30 min. Węgierki umyć, osuszyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Ciasto energicznie zagnieść, by je odpowietrzyć, a następnie rozwałkować. Posmarować blachę masłem i rozłożyć na niej równomiernie rozwałkowane ciasto. Ułożyć śliwki na cieście, posypać migdałami. Nagrzać piekarnik do temperatury 220 st. C. Piec ciasto na dolnym poziomie przez 30 min. Upieczone posypać cynamonem.