Błonnik – wybór pacjenta28 września 2011

Wybór preparatów błonnikowych na rynku jest bardzo duży, dlatego pacjenci często pytają farmaceutów o rekomendację, który z nich będzie najbardziej dopasowany do ich potrzeb. Aby ułatwić zakup, postanowiliśmy przyjrzeć się najpopularniejszym błonnikom na rynku i porównać je ze sobą. Kryteria brane pod uwagę to: skład, forma preparatu i jego smak. Nie mniej ważne dla pacjentów są także: cena, łatwość podawania oraz dostępność produktu

Pod lupę wzięliśmy pięć najlepiej sprzedających się produktów błonnikowych w proszku w 2010 r. (IMS, value 2010, rynek: 03C1) oraz nowość z 2011 roku – Normolax Regular i zestawiliśmy kilka ich podstawowych – istotnych dla pacjenta cech: cenę produktu, producenta, dawkowanie i jego wydajność oraz skład.

Jak wynika z ogólnopolskiego badania Polaków (Omnibus Pentor 2009, N=1001 ), blisko 17% Polaków stosuje błonnik. Co decyduje o wyborze konkretnej marki? Największe znaczenie dla pacjentów ma skład preparatu oraz jego działanie i tu liczy się głównie naturalne pochodzenie czy zawartość dodatkowych składników, np. witamin, prebiotyków lub probiotyków. Konsumenci, przywiązują dużą uwagę do informacji podawanych przez producentów na etykietach i przy zakupach wybierają produkty wieloskładnikowe. W konkurencji przegrywają zatem preparaty jednoskładnikowe.

 

Skład, skład i jeszcze raz skład

W przedstawionych produktach źródłami błonnika są albo łupiny nasion babki płesznik (Colon C, Colosan E,), albo łuski nasion babki jajowatej (Normolax regular, Xenea, Ispagul, Laxinat). Colon C zawiera w składzie bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w połączeniu z fruktooligosacharydami (inuliną), Colosan Ex oprócz nasion babki płesznik zawiera też odtłuszczone siemię lniane i błonnik jabłkowy, a Laxinat ma dodane w niewielkich ilościach suszone śliwki i morele. Prebiotyki (fruktooligosacharydy) znaleźć można w produktach Colsan Ex i Laxinat.

Błonnikiem o bardzo urozmaiconym składzie jest Normolax Regular, który zawiera aż 5 składników: łuski nasion babki jajowatej, inulinę o właściwościach prebiotycznych, len mielony o działaniu osłaniającym, proszek jabłkowy i jako jedyny w tej grupie – błonnik pszeniczny – Nutriozę. Składnik ten nie wywołuje dolegliwości takich jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Jego wysoką tolerancję potwierdzają liczne badania. Jedną z jego najistotniejszych cech są właściwości prebiotyczne.

blonnik_zestawienie

Cena i smak

Ze względu na przewlekłe stosowanie preparatów błonnikowych ważnym aspektem jest też cena – a rozpiętość jest ogromna od 11 do nawet 34 zł. Dość często wskazywany jest też przez pacjentów smak produktów i ich wydajność. Te o smaku owoców, np. jabłka, można dodawać do ulubionych potraw, jogurtów, mleka lub zjeść prosto z łyżeczki. Część producentów zaleca spożywanie nawet 6 łyżeczek produktu dziennie, co z czasem staje się dość uciążliwe, jak widać zdarzają się jednak znacznie wygodniejsze z dawkowaniem, np. 1-2 łyżeczki dziennie. Opakowanie 100 g wystarcza wtedy nie na kilka dni stosowania, a nawet na 2 tygodnie.

W zestawieniu wyróżniają się preparaty wieloskładnikowe, szczególnie te z prebiotykami lub lnem w składzie. Nie bez znaczenia jest łatwe dawkowanie preparatu (1-2 łyżeczki) i dobry, np. owocowy smak. Na korzyść przemawia też ważna dla pacjenta cena.