Uwarz sobie piwo27 czerwca 2011

Jeśli odmiany złotego trunku dostępne w sklepach nie odpowiadają Twoim gustom, może warto przemyśleć jego uwarzenie w warunkach domowych. Taki własnoręcznie sporządzony napój możesz przygotować zgodnie z twoimi upodobaniami smakowymi. I wcale nie jest to proces trudny!

Dziś, gdy rynek złotego trunku zdominowały potężne koncerny, domowe warzenie piwa może być nie tylko wspaniała przygodą, hobby, ale też doskonała alternatywą dla proponowanych przez wiodących producentów smaków. A te, rodzące się w warunkach przemysłowych, zdaniem znawców piwa, pozostawiają niestety wiele do życzenia.

Brew-kit na początek

Podstawowe surowcami niezbędne do produkcji piwa to jęczmień, chmiel i woda. A jednak przygotowanie z nich napoju w warunkach domowych nastręczałoby wielu problemów. Dlatego warto sięgnąć po inną metodę. Tu pomocny będzie zakup tzw. brew-kit’a, czyli nachmielonego ekstraktu słodowego, służącego do szybkiego uwarzenia piwa w warunkach domowych. Brew-kit to zagęszczona do ok. 80% brzeczka piwna, w postaci gęstego syropu z dodatkiem chmielu. Ekstrakt ten znajduje się zwykle w puszce, do której dołączona jest saszetka z drożdżami oraz instrukcja warzenia. Nachmielone ekstrakty słodowe przygotowane są z odpowiedniej kompozycji słodów pozwalających na uwarzenie piwa w konkretnym gatunku. Dostępne są dwa rodzaje brew-kitów: z zawartością cukru pozwalającego na fermentację alkoholową lub bez niego. Na rynku dostępnych jest kilka znanych marek produkujących koncentraty do domowego warzenia piwa. Popularny jest polski WES, australijski COOPERS, a także Muntons, Harvest, Milestone czy EDME. Zestaw powinien ponadto zawierać fermentator, przyrządy do kontroli jakości piwa i odpowiednie środki dezynfekcyjne. Najtańsze brew-kity kosztują ok. 100 zł i pozwalają na uwarzenie ok. 10-20 litrów piwa. Fermentator kupuje się jednak tylko jeden raz, podobnie przyrządy (areometr do mierzenia zawartości ekstraktu, kapslownica), tak więc kolejne warzenie będzie już sporo tańsze, ponieważ będziemy potrzebować jedynie zestawu koncentratu słodowego i chmielowego oraz drożdży i cukru. W sklepach zajmujących się sprzedażą koncentratów do domowej produkcji piwa znajdziemy te rzeczy w cenach już od ok. 50 zł za składniki pozwalające na warzenie piwa w ilości ok. 20 litrów. Cena gotowego trunku będzie więc w tym przypadku dużo atrakcyjniejsza niż ceny napojów na sklepowych półkach.

Warzenie krok po kroku

Proces domowego ważenia piwa składa się z kilku faz:

  • przygotowanie fermentatora: mycie i dezynfekcja, (ok. 10 min),
  • przygotowanie zacieru, czyli zaczynu do fermentacji ze składników w brew kit’cie (koncentrat, cukier, drożdże, woda), (ok. 45-60 min),
  • fermentacja w fermentatorze (ok. 7 dni),
  • rozlewanie do butelek (30-60 min),
  • leżakowanie, czyli dojrzewanie (minimum 3-4 tygodnie).

Szczegółowe opisy poszczególnych etapów znajdziemy w nabytym brew-kicie. Są zwykle opisane prostym, przejrzystym językiem, co sprawia, że proces warzenia jest przyjemnością i staje się niezapomniana przygodą.

Gotowe piwo, jeśli zachowaliśmy wszelkie zasady czystości, można przechowywać nawet do dwóch lat. Czasami w sklepach można nabyć tradycyjne butelki ze specjalnym korkiem na sprężynującym drucie. Dawniej, zanim kapsle zawojowały wszelkie napoje, piwo sprzedawało się wyłącznie w takich właśnie butelkach. Zanim zaczniemy szukać nowych w sklepie, warto więc najpierw przeszukać strych u dziadków i rodziców – kto wie, może jeszcze natrafimy na oryginalne butelki z charakterystyczną zatyczką…

Domowe warzenie piwa jest prawdziwą sztuką. Liczy się przede wszystkim cierpliwość. Czasem bowiem potrzeba wielu prób i eksperymentów z doborem proporcji składników. Z czasem jednak nauczymy się doboru odpowiedniego czasu i temperatur, aż wreszcie, pewnego dnia uda nam się osiągnąć efekt, który usatysfakcjonuje nasze podniebienie.