Moc tranu4 lutego 2011

Przyjmowanie w okresie jesienno-zimowym preparatów na bazie oleju z wątroby ryb morskich nie tylko sprzyja podnoszeniu odporności, ale również wspomaga pacjentów we wczesnym stadium przeziębienia.

W okresie zimowym najczęstszym schorzeniem jest przeziębienie, czyli wirusowa infekcja górnych dróg oddechowych. Zwiększona zachorowalność związana jest ze zmniejszoną odpornością organizmu. W pierwszej fazie przeziębienia występuje podwyższona temperatura, ból gardła, następnie pojawia się katar i kaszel, które można leczyć objawowo. W trzeciej fazie pojawiają się nadkażenia bakteryjne i wtedy konieczne jest podawanie antybiotyku. Bardzo istotne jest, by nie dopuścić do rozwinięcia się tej trzeciej fazy, a najlepiej tak zadbać o organizm, by sam potrafił zwalczyć pierwsze objawy choroby. Ważna jest również świadomość, że częste infekcje, a także przyjmowanie leków, zwłaszcza antybiotyków, prowadzi do obniżenia aktywności naszego układu immunologicznego, a to prowadzić może do kolejnych zachorowań.

 

Źródło witamin i NNKT

Doskonałe rezultaty w podnoszeniu odporności przynosi przyjmowanie tranu, czyli oleju z wątroby ryb morskich. Tran polecany jest zarówno dorosłym jak i dzieciom. Może być przyjmowany profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym oraz jako środek wspomagający we wczesnym stadium przeziębienia. Na rynku dostępne są trany z różnych ryb (głównie z dorsza, halibuta, tuńczyka, sardeli oraz wątroby rekina). Występują w postaci płynu lub kapsułek. Niektóre wzbogacane są witaminą E o działaniu antyoksydacyjnym. Tran jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z szeregu n-3 (kwas eikozapentaenowy i kwas deoksyheksaneowy), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza A i D. NNKT odgrywają ważna rolę w ludzkim organizmie, przede wszystkim w mechanizmach systemu odpornościowego. Nie występują one naturalnie w ludzkim organizmie, ale, jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Ich niedobór prowadzi do obniżonej odporności, a także do zmian skórnych oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, głównie miażdżycy. Działają przeciwzapalnie, obniżają poziom LDL i trójglicerydów we krwi. Witamina A odpowiada za dobre widzenie o zmroku, a witamina D za prawidłowy stan kości. Tran, podawany podczas przeziębienia, dzięki zawartości NNKT oraz witamin A i E, będzie korzystnie wpływał na stan błon śluzowych.

 

Naturalne właściwości tranu

Olej z wątroby rekina zawiera, obok wyżej wspomnianych związków, alkiloglicerole o działaniu immunostymulującym. W organizmie człowieka występują one naturalnie w niewielkiej ilości w szpiku kostnym, śledzionie i krwinkach czerwonych. Działają przeciwbakteryjnie, łagodzą alergie, a przede wszystkim pobudzają układ odpornościowy, poprzez stymulacje produkcji przeciwciał. Wykazują także działanie przeciwutleniające, przez co zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i hamują procesy starzenia. Poza tym wykazano, że zwiększają wchłanianie leków cytostatycznych przez komórki nowotworowe, a co za tym idzie mogą być stosowane wspomagająco w leczeniu nowotworów. Następnym ciekawym związkiem zawartym w oleju z wątroby rekina jest skwalen, wykazujący działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wspomaga pracę limfocytów T i makrofagów, dzięki czemu poprawia odporność na infekcje.

 

Wspomaganie mechanizmów obronnych

Układ immunologiczny odpowiada za różnego rodzaju mechanizmy obronne, takie jak podwyższanie temperatury ciała, fagocytozę (tzw. odporność nieswoista), wytwarzanie przeciwciał, limfocytów T i ß (tzw. odporność swoista). Obniżona aktywność tego układu zwiększa ryzyko infekcji, ostrzejszego przebiegu choroby oraz częstszych nawrotów. Trany, zwłaszcza te zawierające olej z rekina, stymulują system odpornościowy organizmu, dzięki czemu zwiększają jego szanse w walce z różnego rodzaju patogenami – wirusami, bakteriami i grzybami. Wśród lekarzy również widać tendencję do przepisywania, obok preparatów do objawowego leczenia nieżytów górnych dróg oddechowych, właśnie tranu.