Truskawka, czyli poziomka ananasowa1 czerwca 2010

truskawka-czyli-poziomka-ananasowa-1

Co roku powtarzam taki sam scenariusz: marzę o truskawkach, gdy jeszcze nie można ich kupić, a kiedy już są, natychmiast w kilka dni się nimi przejadam i nie mogę na nie patrzeć. A kiedy tylko sezon się skończy, znów za nimi tęsknię.

Sałatka z truskawkowym winegretem

Składniki: mix sałat (lodowa, karbowana, radicchio), kilka truskawek, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, ser mozarella, awokado, pomidorki koktajlowe, uprażone na patelni orzeszki piniowe (ostatecznie mogą być pestki z dyni).
Przygotowanie:Na półmisku układam porwane liście sałat, na nich pokrojone w cząstki awokado, pokrojone w cząstki pomidorki, na to mozarella (też porwana palcami). Wszystko posypuję orzeszkami i polewam schłodzonym winegretem. Sos: miksuję kilka truskawek z octem balsamicznym, miodem, oliwą z oliwek oraz szczyptą soli – wszystko przelewam do garnuszka z grubym dnem i gotuję na wolnym ogniu kilkanaście minut.

Deser z truskawkami prosto z pieca

Składniki: truskawki, cukier waniliowy, uprażone migdały, likier (np. amaretto), kruszonka (90 g masła, 125 g mąki, 100 g brązowego cukru, szczypta soli).
Przygotowanie: Na płaski talerz wysypuję mąkę, cukier, sól i polewam cienkim strumieniem roztopionego masła. Rozsypuję palcami na nierównomierne grudki. Pokrojone truskawki umieszczam w foremkach wysmarowanych masłem (do 2/3 wysokości), posypuję cukrem waniliowym i migdałami, skrapiam likierem. Owoce równomiernie posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez około 30-45 minut do zarumienienia się ciasta.