Niezdrowe jedzenie uzależnia10 maja 2010

Od wysokokalorycznej, lecz posiadającej niskie właściwości odżywcze żywności (tzw. ;junk food;) można się uzależnić tak samo, jak od kokainy twierdzą naukowcy z Instytutu Badawczego Scripps na Florydzie, których ustalenia publikuje ;Nature Neuroscience;.

Zarówno osoby zajadające się żywnością konsumowaną nie tyle dla zaspokojenia poczucia głodu, co dla przyjemności, jak i osoby uzależnione od narkotyków, podlegają oddziaływaniu tych samych zjawisk w mózgu. Naukowcy badali efekty chemiczne zachodzące w mózgu z udziałem dopaminy (tzw. hormonu szczęścia wydzielanego w czasie przyjemnych doznań i wywołującego uczucie sytości i zadowolenia). Zdaniem uczonych, nadmierna konsumpcja żywności wywołującej przyjemne uczucie sytości uruchamia reakcje w części mózgu generującej poczucie nagrody, co z kolei wywołuje przymus konsumpcji.