Dieta Kowalskiego10 maja 2010

Czworo na dziesięciu aktywnych zawodowo Polaków wychodzi z domu bez śniadania, trzech na dziesięciu główny posiłek zjada dopiero wieczorem wynika z badań opublikowanych w serwisie Nowosci.com.pl.

Do tego ciągły stres, siedzący tryb życia i tłusta dieta, będąca źródłem „złego cholesterolu” – wszystkie te czynniki są zabójcze dla serca. Jak temu zapobiec? Dietetycy sugerują, by tłuszcz zwierzęcy zastąpić tłuszczem roślinnym, co przyczyni się do redukcji nieprawidłowego poziomu cholesterolu. W naszym menu powinny znaleźć się ryby, warzywa, owoce, produkty zbożowe i strączkowe. Są one dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, obniża stężenie cholesterolu, glukozy i ciśnienie krwi.