Poznawanie świata od kuchni25 stycznia 2010

Dla dzieci przygotowywanie smakołyków wspólnie z rodzicami jest okazją do wspaniałej zabawy. Ale też nauką samodzielności i odpowiedzialności oraz inspiracją do tworzenia niezwykłych kulinarnych dzieł.

Pomocą dla zapracowanych rodziców są specjalne kursy gotowania dla dzieci. W Warszawie do akademii gotowania „Little chef” możemy zapisać już czterolatki. Maluchy uczestniczą w 6-tygodniowym kursie, podczas którego poznają produkty żywnościowe, smaki owoców, warzyw i zapachy przypraw. Do woli mogą wszystkiego dotykać, wąchać, smakować, a przy okazji uczyć się współpracy w grupie. Rodzice zaś mogą cieszyć się widokiem swojego malucha przygotowującego własny posiłek, który na koniec zajęć zjada ze smakiem, dzieląc się nim z innymi małymi kucharzami.
Uczestnictwo w kursie kulinarnym wymaga jednak dobrej organizacji i jest dość kosztowne. O wiele tańszym sposobem jest wspólne gotowanie we własnej kuchni. Inspiracją i pomocą w rodzinnym gotowaniu będą z pewnością książki kulinarne, które opracowano i przygotowano z myślą o najmłodszych kucharzach. A jest ich na rynku bez liku! Każdy bohater literacki lub filmowy „wydaje” swoją książkę kulinarną, w której jego wielbiciele odnajdą ulubione przepisy, porady i pomysły na mniej lub bardziej wyszukane dania. Możemy więc gotować z Kubusiem Puchatkiem i Anią z Zielonego Wzgórza, Pszczółką Mają czy bohaterami baśniowej krainy Narnii.

Kot-hedonista i genialny kucharz

Garfield, najukochańszy kocur świat sprezentował miłośnikom swoją książkę kucharską, w której znalazły się rozdziały o jedzeniu dla całej rodziny, potrawach na przyjęcia, makaronach, daniach na grila, przepisach tylko dla dzieci, deserach i przekąskach. Garfield opatruje każdy przepis praktycznymi wskazówkami i dowcipnym komentarzem. W książce znajdziemy też komiksy z kotem i jedzeniem w roli głównej, „porady dietetyczne” w stylu: „Nigdy nie wracaj po dokładkę. Weź ją od razu.”oraz mnóstwo anegdot. Oprócz tego całkiem prawdziwe przepisy na ulubione dania kota-hedonisty.
* Mam natchnienie na jedzenie. Książka kucharska Garfielda. Jim Davis, Mark Acey, Scott Nickel oraz Barbara Albright (przepisy). Wydawnictwo Egmont.

Książka kucharska genialnego, najmniejszego kucharza na świecie, szczurka Remy`ego wprowadzi was w świat wielkich, francuskich restauracji i uczyni prawdziwymi mistrzami kuchni. Pięknie ilustrowana książka jest równie smakowita, i wykwintna, jak dania, które niezwykły kucharz przygotowywał w filmie. Dla miłośników Ratatuja – lektura obowiązkowa!
* Ratatuj. Gotuj razem z Gusteau. Książka kucharska dla dzieci. Wydawnictwo Egmont.

Dzieciaki gotują

Do rodzinnego gotowania zachęca Beata Lipov w pomysłowej, pouczającej i niezwykle smacznej książce kucharskiej. Przygotowując każdą potrawę, można wyodrębnić specjalne zadania dla dzieci. Nietrudno jest umyć owoce, wymieszać składniki czy dodać przyprawy. Obok klasycznych zup, drugich dań czy deserów, autorka proponuje szereg przepisów na ulubione potrawy dzieci, jak hot dogi czy omlet w kropki. Wszystkie przepisy opatrzone są specjalnymi radami i dokładnymi wskazówkami, w czym i jak mogą nam pomóc dzieci – w zależności od wieku.
* Dzieciaki do kuchni, czyli rodzinne gotowanie. Beata Lipov. Wydawnictwo Świat Książki.

W kolejnym poradniku z cyklu „365” autorki przedstawiają ciekawe przepisy na nieskomplikowane i zdrowe dania, nie zapominając przy tym o zasadach zdrowego żywienia i regułach dobrego wychowania, obowiązujących przy stole. Pokazują, jak w prosty sposób, zachowując konwencję zabawy, nauczyć dziecko świadomego wybierania produktów. Udowadniają, że wspólne przygotowywanie posiłków może być doskonałym sposobem na spędzanie wolnego czasu i pielęgnowanie więzi rodzinnych. Książka zawiera także przepisy na takie dania, które dzieci mogą przygotować samodzielnie. Wszystkie kulinarne propozycje zostały przetestowane przez dzieci i przeanalizowane przez ekspertów od zdrowego żywienia.
* 365 smaków dla naszych dzieciaków. Sheila Ellison, Judith Gray. Wydawnictwo W.A.B.

Kuchnia sportowców i poetów

Gratką dla małych sportowców jest książka o dobrym jedzeniu, gotowaniu i piłce nożnej. 13 piłkarzy (m.in.: Barry Ferguson, Lukas Podolski, Steven Gerrard, Kelly Smith, Thierry Henry), odkrywa tajemnicę swoich kulinarnych upodobań oraz dzieli się przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie! Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z trzynastu dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą smakowite i zdrowe posiłki. Książka zawiera także wiele pożytecznych wskazówek dotyczących odżywiania. Publikacja jest wspólną inicjatywą UEFA, Światowej Federacji Serca i Komisji Europejskiej mającą zwrócić uwagę na jeden z poważniejszych problemów XXI wieku- otyłość i niezdrowy tryb życia wśród najmłodszych.
* Jem zdrowo i strzelam gole. Ulubione przepisy gwiazd futbolu. Wydawnictwo EneDueRabe.

Książka kucharska ułożona zgrabnym wierszem to propozycja specjalistki od zabaw językowych Małgorzaty Strzałkowskiej. Książka ilustrowana jej zabawnymi kolażami, podbije serca miłośników gotowania i poezji. Najkrótszy przepis (kisiel) ma cztery linijki, najdłuższy (ogórki małosolne) – trzydzieści. Przepisy są czytelne i bardzo proste. Frajda ze wspólnego czytania i przygotowywania smakołyków gwarantowana!
* Rymowane przepisy na kuchenne popisy. Małgorzata Strzałkowska. Wydawnictwo Media Rodzina.