Wigilia bez rutyny3 listopada 2009

Odświętna wigilijna wieczerza to przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Żal byłoby jednak, gdyby przy tak uroczystej okazji na stół wdarła się rutyna.

Jeśli nudzą Panie przygotowywane co rok w ten sam sposób wigilijne potrawy, proponuję wziąć na warsztat moje przepisy – są sprawdzone i niezmiennie każdego roku robią wielką furorę w mojej rodzinie.

Aromatyczny karp

Nie lubię karpia, ponieważ przy wigilijnym stole chcę delektować się potrawami, a nie walczyć z ośćmi. Jeśli jednak uda się Paniom kupić filety lub potraficie same wyfiletować rybę, polecam przepis, który wybłagałam u pewnego wspaniałego kucharza. Uwaga! Bardzo kaloryczne danie. Ale kto się w święta odchudza…
Przygotowanie:Filety z karpia natrzeć solą, czosnkiem i tymiankiem. Smażyć na maśle po kilka minut z każdej strony. Wyjąć i obtoczyć w mące. Ponownie smażyć, aż skórka się zarumieni. Na półmisku na każdą porcję nałożyć odrobinę wcześniej przygotowanego masła ziołowego (zmiksować masło z czosnkiem i tymiankiem, uformować wałek i zamrozić).

Kulebiak

Składniki: Ciasto-topielec, czyli tzw. ciasto dojrzewające w wodzie: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, sól. Farsz: 1 kg ziemniaków, 25 dkg twarogu, 2 duże cebule, pieprz, sól.
Przygotowanie: Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto, aby stało się jednolite. Zawiń je w bawełnianą ściereczkę i włóż do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Po ok. 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę, dokładnie osącz ciasto i ponownie dokładnie wyrób. Podziel na 2 części i rozwałkuj na podłużne placki. Na placek nałóż farsz i delikatnie zwijaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i zmiksuj z twarogiem oraz cebulką podsmażoną na złoty kolor, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz ok. 35-40 minut w temp. 180 st.C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Taki kulebiak najlepszy jest z czerwonym barszczykiem.