Wigilia bez rutyny3 listopada 2009

wigilia-bez-rutyny

Odświętna wigilijna wieczerza to przede wszystkim przywiązanie do tradycji. Żal byłoby jednak, gdyby przy tak uroczystej okazji na stół wdarła się rutyna.

Jeśli nudzą Panie przygotowywane co rok w ten sam sposób wigilijne potrawy, proponuję wziąć na warsztat moje przepisy – są sprawdzone i niezmiennie każdego roku robią wielką furorę w mojej rodzinie.

Aromatyczny karp

Nie lubię karpia, ponieważ przy wigilijnym stole chcę delektować się potrawami, a nie walczyć z ośćmi. Jeśli jednak uda się Paniom kupić filety lub potraficie same wyfiletować rybę, polecam przepis, który wybłagałam u pewnego wspaniałego kucharza. Uwaga! Bardzo kaloryczne danie. Ale kto się w święta odchudza…
Przygotowanie:Filety z karpia natrzeć solą, czosnkiem i tymiankiem. Smażyć na maśle po kilka minut z każdej strony. Wyjąć i obtoczyć w mące. Ponownie smażyć, aż skórka się zarumieni. Na półmisku na każdą porcję nałożyć odrobinę wcześniej przygotowanego masła ziołowego (zmiksować masło z czosnkiem i tymiankiem, uformować wałek i zamrozić).

Kulebiak

Składniki: Ciasto-topielec, czyli tzw. ciasto dojrzewające w wodzie: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki masła, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 5 dag drożdży, sól. Farsz: 1 kg ziemniaków, 25 dkg twarogu, 2 duże cebule, pieprz, sól.
Przygotowanie: Podgrzej mleko, wkrusz drożdże. Wsyp łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do środka wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie wyrób ciasto, aby stało się jednolite. Zawiń je w bawełnianą ściereczkę i włóż do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Po ok. 15 minutach ciasto wypłynie na wierzch. Podtrzymując je ręką, zlej wodę, dokładnie osącz ciasto i ponownie dokładnie wyrób. Podziel na 2 części i rozwałkuj na podłużne placki. Na placek nałóż farsz i delikatnie zwijaj. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i zmiksuj z twarogiem oraz cebulką podsmażoną na złoty kolor, dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz ok. 35-40 minut w temp. 180 st.C. Ciasto jest gotowe, jeśli wbity w nie patyczek jest suchy po wyjęciu. Taki kulebiak najlepszy jest z czerwonym barszczykiem.