Odkryto przyczynę celiakii3 listopada 2009

odkryto-przyczyne-celiakii

Powodem, dla którego osoby chore na celiakię nie tolerują glutenu, jest znacząco zwiększony czas prezentacji białek zbóż komórkom układu odpornościowego, przez co dochodzi do masowej aktywacji tych komórek oraz reakcji zapalnych donosi portal Onet.pl.

Naukowcy z Uniwersytetu w Oslo badali ludzi posiadających antygen zgodności tkankowej o nazwie HLA-DQ2.5, o których wiadomo, że są obarczeni najwyższym ryzykiem zachorowania na celiakię. Interesowało ich, dlaczego ryzyko dla tych osób jest większe niż dla posiadaczy podobnej wersji genu HLA-DQ2.2. Okazało się, że między antygenami występuje niewielka różnica pojedynczego aminokwasu budującego te białka. Różnica pozwala na bardziej stabilne wiązanie białek zbóż i ich dłuższą prezentację komórkom układu odpornościowego u ludzi z DQ2.5, co prowadzi w efekcie do nietolerancji glutenu.