Przez żołądek do szczęścia5 października 2009

To film o miłości, małżeństwie i o tym, jak można odmienić swoje życie; mówi o swoim najnowszym obrazie reżyserka i autorka scenariusza Nora Ephron.

Film oparty jest na opowiadaniu Julie Powell zatytułowanym „Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen”. Powell nie przepadała za swoją pracą sekretarki i postanowiła w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child „Mastering the Art of French Cooking”. Swoje doświadczenia w kuchni zaczęła spisywać w formie bloga. A ten z kolei posłużył wydawcom do opublikowania tych perypetii w formie książki. Jak mówi odtwórczyni roli Julii Child, Meryl Streep: „Kiedy mówi się o pasji, to trzeba pamiętać, że Julia Child nie miała jej jedynie w odniesieniu do swojego męża, czy też gotowania. W jej przypadku była to po prostu ogromna pasja życia. Prawdziwa radość życia – joie de vivre. Ona uwielbiała żyć, a to samo w sobie jest niezwykle inspirujące”. – Ja sama mam obsesję na punkcie jedzenia, to niewątpliwie była istotna inspiracja przy powstawaniu projektu filmu – dodaje reżyserka Nora Ephron. – Ale było przynajmniej osiem innych powodów, dla których czułam, że muszę nakręcić ten film, między innymi ten, że nie zaznam spokoju, jeśli tego nie zrobię. Są przecież rzeczy, które dają satysfakcję i są dla nas istotne i to właśnie one dają nam poczcie szczęścia i spełnienia.

„Julia i Julia” – scen. i reż. Nora Ephron. Występują: Amy Adams, Meryl Streep, Stanley Tucci, Chris Messina. Dystrybucja: UIP. Premiera: 9.10.2009.