Odporność pod osłoną5 października 2009

Preparaty zawierające bakterie probiotyczne, stosowane najczęściej w trakcie choroby jako dodatek do terapii antybiotykowej, mogą również poprawiać odporność organizmu, jeśli będą przyjmowane profilaktycznie.

Rodzice często poszukują preparatów, które wspomogłyby ich w staraniach o wzmocnienie odporności organizmów ich pociech. Zainteresowanie tą grupą produktów wzrasta szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy przypadków infekcji jest najwięcej.

Korzyści zdrowotne

Przy wyborze preparatu należy brać pod uwagę przede wszystkim jego skład. Najlepszym rozwiązaniem jest podawanie synbiotyków, które stanowią połączenie bakterii korzystnie wpływających na florę jelit z prebiotykiem (np. fruktoligosacharydem), zapewniającym szybszą kolonizację przewodu pokarmowego przez te mikroorganizmy oraz wydłużającym ich czas przeżycia. Synbiotyki powinny być tak skomponowane, żeby zawarte w nich bakterie były bezpieczne dla organizmu i zapewniały korzyści zdrowotne płynące z ich stosowania. Ważna jest też ich zgodność z naturalną florą jelit oraz zdolność do przeżywania w przewodzie pokarmowym po podaniu preparatu. Warunki te spełniają szczepy Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum, które wchodzą najliczniej w skład naturalnej flory bakteryjnej jelit u dzieci i dorosłych. Dodatkowo szczepy te mają udokumentowane w badaniach klinicznych korzyści związane z ich wpływem na odporność, jak i odbudowę naturalnej flory bakteryjnej w trakcie i po antybiotykoterapii. Właśnie w trakcie kuracji antybiotykami dochodzi do zaburzeń w proporcjach flory bakteryjnej. Często pojawiają się niepożądane działania, jakimi są zaburzenia w motoryce jelit, objawiające się wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Podanie suplementu diety zawierającego właśnie Bifidobacterium bifidum przynosi szczególne korzyści, gdyż kolonizują się one głównie w jelicie grubym, a w odpowiednim stężeniu zapobiegają zaparciom. Lactobacillus acidophilus z kolei ma zdolność wzrostu nawet w obecności żółci i dlatego po podaniu mamy pewność, że skutecznie zasiedli jelito dziecka, zarówno grube, jak i cienkie. Przyjazne bakterie przez namnażanie się i kolonizację w przewodzie pokarmowym regulują motorykę jelit oraz zmniejszają populację patogennych drobnoustrojów. Pomagają także zapobiegać zakażeniom grzybiczym przewodu pokarmowego, których ryzyko pojawienia się wzrasta w trakcie i po antybiotykoterapii. Zakażenia te wiążą się ze zmianami ilościowymi we florze jelit – na korzyść patogenów, ale także spadkiem odporności organizmu. Podawanie probiotyków ma więc sens zarówno u zdrowych dzieci, w celu zwiększenia ich odporności, ale także w trakcie podawania antybiotyków, jak i w rekonwalescencji po chorobie.

Podawanie i postaci preparatu

Należy pamiętać o prawidłowym podawaniu tego typu preparatów, które powinny być przyjmowane w odpowiednim odstępie od dawki antybiotyku. Bakterie na pewno lepiej się przyswajają podawane po lub w trakcie posiłku, który powinien być lekkostrawny, zawierający np. pektyny, które dodatkowo w połączeniu z probiotykiem będą regulowały motorykę jelit. Warto podawać także jogurty, które dodatkowo wzmocnią działanie probiotyku. W przypadku dzieci ważna jest również postać i smak suplementu diety. Często kapsułki kojarzą się dziecku z niesmacznym lekarstwem, wmuszanym niekiedy podobnie jak antybiotyk. Dlatego zastosowanie oryginalnej postaci, w połączeniu z atrakcyjnym smakiem, np. ulubionych słodyczy, mogą być dodatkowymi atutami i zachęcić dziecko do regularnego przyjmowania preparatu. Podawanie takiej tabletki może być też traktowane jako rodzaj nagrody, np. za dzielne przyjęcie niesmacznego antybiotyku czy połknięcie gorzkiej tabletki.