Walentynkowa kolacja w domowym zaciszu

 2 minuty

Awokado nadziewane pastą z fety i krewetek

Składniki: mrożone krewetki koktajlowe, ser typu feta, suszone pomidory, świeże oregano, majonez, jogurt naturalny, dojrzałe awokado.
Przygotowanie:Ser typu feta zmiksować z suszonymi pomidorami, oregano. Dodać dwie łyżki majonezu i trzy łyżki jogurtu. Krewetki rozmrozić i lekko poddusić na patelni. Odsączyć z wody, ostudzić i wymieszać z pastą. Na końcu farsz przekładamy do przekrojonego na pół awokado.

Pizza walentynkowa

Składniki: ciasto – 0,5 kg mąki, łyżeczka cukru, 60 g świeżych drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, 3 łyżki oliwy z oliwek; farsz – mrożony szpinak, masło, czosnek, pieprz, mrożone owoce morza, sok z cytryny, sos pomidorowy, starta mozarella i parmezan.
Przygotowanie:Farsz – szpinak rozmrozić i udusić na maśle z czosnkiem i czarnym pieprzem. Owoce morza dusić na maśle z czosnkiem i sokiem z cytryny. Ciasto – drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, zostawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte drożdże dodać do mąki, wyrabiać, dodając oliwy. Podzielić na 3 części i znowu odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Po ok. 20 minutach rozwałkować ciasto, formując je w kształcie serca. Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć cienką warstwę szpinaku i owoców morza. Posypać mozarellą i parmezanem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Sorbet św. Walentego

Składniki: 750 g malin, 3/4 szklanki cukru, 150 ml soku z porzeczek, 75 ml wódki.
Przygotowanie: Zmiksować owoce, zagotować cukier w 3/4 szklanki wody. Całość wymieszać i odstawić do zamrażarki na około 3 godz. Co 30 minut mieszać masę. Dodać wódkę, po czym masę przełożyć do pucharów i udekorować listkami świeżej mięty.

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej