Smak Albionu

 2 minuty

Farmacja Praktyczna

Jagnięcina w orzechach z cukinią i jarmużem

Składniki: 4 żeberka jagnięce, 1 cukinia, 100 g jarmużu (albo innej kapusty), 2 łyżeczki świeżego koperku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 łyżka miodu, sok z 1/4 cytryny, szczypta słodkiej papryki, 1 łyżka orzeszków pistacjowych.
Przygotowanie:
Mięso zamarynować (marynata: 1 łyżka miodu, pół szklanki wina, 3 łyżki oliwy z oliwek, pokrojony ząbek czosnku, 1 łyżka koperku, 5 łyżek sosu sojowego, 6 goździków, sól, pieprz) i zostawić w lodówce na 8 godz. Mięso piec w piekarniku (180 st. C) pod przykryciem – godzinę na każdej stronie. Pokrojoną cukinię umaczać w oliwie i smażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Sos powstały przy pieczeniu żeberek doprawić oliwą, sokiem z cytryny, miodem, papryką i koperkiem. Pokrojony jarmuż zblanszować w osolonej wodzie. Odsączyć, doprawić solą, pieprzem i oliwą. Na cukinię i jarmuż ułożyć żeberka. Całość podlać sosem i posypać orzechami.

Ciasto cytrynowe

Składniki: 150 g masła, 200 g brązowego cukru, 3 jajka i 1 żółtko, 4 cytryny, 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. Polewa: 2 łyżki brązowego cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka „lemon curd”.
Przygotowanie: Utrzeć masło z cukrem. Ubić jaja, żółtko i wlać powoli do masła z cukrem. Dodać skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec pół godz. w 180 st. C. Polewa: wymieszać cukier z sokiem z cytryny, polać po cieście, posmarować „lemon curd” i posypać cukrem.

Zobacz też

Menu dla cery, włosów i paznokci

Zbilansowane menu seniora

Menu na wsparcie oczu

Wielkanoc w wersji light

Grzyby w roli głównej