Palacze powinni jeść brokuły

 1 minuta

Uczeni z nowojorskiego Roswell Park Cancer Institute w Buffalo przeprowadzili badania wśród pacjentów chorych na raka płuca oraz wśród zdrowych osób, dobranych ze względu na nałóg palenia. W obu grupach zebrano dane na temat spożycia brokułów oraz innych spokrewnionych z nimi warzyw kapustnych (np. kalafior, kapusta). Brano też pod uwagę formę, w jakiej warzywa były spożywane – na surowo lub po ugotowaniu. Okazało się, że u palaczy jedzenie kapustnych obniżało ryzyko raka płuca o 20-55 proc. Badania wykazały, że u osób palących ryzyko raka płuc obniżało spożywanie wyłącznie surowych warzyw. Nie zaobserwowano natomiast, by podobny efekt ochronny miało ogólnie jedzenie większych ilości warzyw i owoców. Szczegółowa analiza ujawniła, że dieta bogata w brokuły i inne warzywa kapustne najlepiej chroniła przed dwoma typami raka płuc – rakiem drobnokomórkowym oraz płaskonabłonkowym.