Kwas masłowy na problemy z jelitami5 października 2017

shutterstock_618552911a

Mówi się, że każda choroba ma swój początek w jelitach. Trudno temu zaprzeczyć, gdyż jelito jest jednym z najważniejszych organów ludzkiego organizmu. To tutaj wchłaniają się wszystkie niezbędne dla życia składniki, od których zależy nasze zdrowie.

autorka: mgr Elżbieta Giżycka

Wszystkie te procesy zachodzą przy udziale miliardów cennych bakterii (w jelicie bytuje ich aż ok. 2 kg), które produkują wiele bardzo ważnych związków, bez których nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Zatem oczywiste jest, że skład flory bakteryjnej jelit wywiera potężny wpływ na nasze zdrowie. Skład drobnoustrojów budujących ekosystem jelitowy ma duże znaczenie w utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji jelita oraz integralności nabłonka jelitowego. Wszystkie wymienione elementy stanowią o skuteczności ochrony organizmu przed inwazją patogennych drobnoustrojów. Niestety styl życia, jaki obecnie dominuje – fatalnej jakości przetworzona  żywność, brak w diecie probiotycznego i prebiotycznego jedzenia, nadużywanie antybiotyków, nadmiar cukru i alkohol przyczyniają się do uszkodzenia flory bakteryjnej jelit. Braki istotnych składników odżywczych i związana z tym nieprawidłowa praca jelit powodują problemy zdrowotne. Począwszy od zaburzeń trawienia, poprzez depresję, na nowotworach kończąc.

Składnik zdrowych jelit
Kwas masłowy (Butyric acid) należy do grupy powszechnie występujących w jelicie grubym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit m.in. poprzez utrzymanie niskiego pH treści jelitowej oraz dostarczanie składników odżywczych. Grupa tych kwasów to odpowiednio kwas octowy, propionowy i masłowy. Powstają one w procesie fermentacji bakteryjnej błonnika w obrębie okrężnicy. Grupa tych trzech związków odgrywa niezwykle ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowej struktury, integralności oraz funkcji jelita. Poprzez stymulację wzrostu bakterii symbiotycznych działają hamująco na rozwój innych patogenów, jak Escherichia coli, Campylobacter czy Salmonella, konkurujących o miejsce kolonizacji.
Istotną funkcją grupy tych związków w organizmie potwierdzoną w wielu badaniach klinicznych jest efekt troficzny wywierany na błonę śluzową jelit. Działanie to związane jest z przyspieszaniem procesów gojenia oraz regeneracji. Spośród trzech głównych związków najbardziej korzystne działanie w tym zakresie obserwuje się w przypadku kwasu masłowego.

kwas-mlekowy_graf

Prześlij dalej