Kawa nie zwiększa ryzyka osteoporozy4 września 2017

shutterstock_5405182b

Miłośnicy małej czarnej nie muszą się obawiać, że będą bardziej narażeni na złamania kości z powodu osteoporozy. „Nie ma dowodów, że mała czarna zwiększa ryzyko złamań” – przekonuje dyr. Centrum Badań nad Osteoporozą Creighton University w Omaha dr Robert R. Recker, o czym donosi Rynekaptek.pl.

źródło: Rynekaptek.pl

Przeprowadzono wiele badań, które nie potwierdzają dość powszechnego przekonania, że kawa zwiększa ryzyko osteoporozy, ponieważ wpłukuje z kości wapń – podkreśla amerykański specjalista w wypowiedzi dla „New York Timesa”. W Szwecji przez 20 lat obserwowano ponad 61 tys. osób i wykazano, że co najmniej cztery kawy dziennie powodują jedynie nieznaczny spadek gęstości kości, który wcale nie zwiększał ryzyka złamań. Wyniki tych badań opublikowano w 2013 r. W 2017 r. pismo „Food and Chemical Toxicology” zaprezentowało kolejne badania, które wykazały, że regularne wypijanie nawet ośmiu kaw dziennie nie zwiększa znacząco ryzyka złamania i upadku, szczególnie u zdrowych osób dorosłych, które spożywają odpowiednie ilość wapnia.

Prof. Connie M. Weaver z Purdue University przyznaje, że osoby, które często sięgają po małą czarną, mają więcej wapnia w moczu, ponieważ jest on wypłukiwany z organizmu. Jednak zwykle jest tak, że im bardziej jest on wypłukiwany, w tym większy ilościach jest jednocześnie wchłaniany z pożywienia. Specjalista twierdzi, że problemem zatem nie jest to, ile kaw wypijamy dziennie – lecz jak dużo wapnia jest w naszej diecie.

Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) w USA zaleca kobietom w wieku 51-70 lat spożywanie dziennie 1200 mg wapnia, zaś mężczyznom – 1000 mg.

Prześlij dalej