Bez glutenu, kazeiny i laktozy23 sierpnia 2017

kuchnia1

Najnowsze badania jasno określają, w jakich przypadkach należy eliminować z codziennej diety gluten, kazeinę czy laktozę. Jak smakują dania pozbawione tych składników? Przekonają się Państwo przygotowując smakołyki według naszych przepisów.

autorka: dr Joanna Bajerska
adiunkt w zakładzie dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista dietetyk z zakresu żywienia człowieka

Jaglane śniadanie
Składniki: 500 ml mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe), pół szklanki kaszy jaglanej, 2 łyżki
syropu klonowego, garść truskawek, łyżka borówek, łyżka mielonych orzechów włoskich lub laskowych, szczypta cynamonu
Przygotowanie: Mleko zagotować, dodać wypłukaną i przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Od zagotowania mleka, na małym ogniu gotować około 10-15 minut. Dodać syrop. Pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Truskawki przekroić, orzechy posiekać. Kaszę jaglaną zblendować. Nałożyć do salaterki, dodać owoce, orzechy, posypać cynamonem.

Deser bezglutenowy, bez laktozy i kazeiny ,,raj na ziemi”
Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 łyżka nasion chia (źródło wapnia), 1 szklanka mleka kokosowego, garść suszonych daktyli, garść malin, garść borówek, 1 garść orzechów włoskich, 3-4 łyżki syropu daktylowego, 1 kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Kaszę przepłukać pod letnią wodą, następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie i prażyć, mieszając, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Następnie dodać nasiona chia i zalać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Do ugotowanej kaszy jaglanej wlać szklankę mleka kokosowego, dodać daktyle, szczyptę soli i gotować, aż kasza zacznie się rozgotowywać. Jeszcze gorącą kaszę jaglaną zblendować na bardzo gładką masę. W salaterkach układać na przemian warstwy: kaszy jaglanej, malin, borówek, syropu daktylowego, posiekanych orzechów włoskich. Na wierzch zetrzeć odrobinę gorzkiej czekolady.

Chleb bezglutenowy
Składniki: 400 g mąki gryczanej, 125 ml mąki jaglanej, 125 ml skrobi ziemniaczanej, 650 ml wody, łyżka nasion chia lub siemienia lnianego, łyżeczka babki płesznik, łyżka suchych drożdży, łyżka oleju lnianego, łyżka cukru, łyżeczka soli, 50 g zmielonych migdałów, 50 g zmielonych orzechów włoskich
Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać składniki mokre i dokładnie utrzeć lub wymieszać mikserem. Masę przełożyć do formy do chleba. Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić.

Prześlij dalej