Odkryto antybakteryjne właściwości ślimaczego śluzu9 lipca 2017

shutterstock_31035061

Śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60 proc. – twierdzą uczeni z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, o czym informuje serwis Rynekaptek.pl.

źródło: Rynekaptek.pl

Naukowcy z UM we Wrocławiu są głównymi autorami prac: „Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Arion rufus” oraz „Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Limax maximus”. W projekcie badawczym uczestniczą również Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN. Badania prowadzone są na śluzie wytwarzanym przez pomrowy oraz śliniki – powszechnie występujące w Polsce gatunki bezmuszlowych ślimaków. Badania prowadzone przez wrocławskich naukowców wykazały, że ich śluz ma silne właściwości antybakteryjne.

„Wydzielina pomrowa wielkiego była w stanie zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60 procent. Jest też silnie adhezyjna, co znaczy, że łatwo „klei się” do powierzchni, z którą się zetknie” – tłumaczy Anna Leśków. Dzięki tym właściwościom śluz ślimaka może znaleźć zastosowanie w produkcji maści stosowanych na błony śluzowe. Badacze podkreślają, że pozyskiwanie śluzu od ślimaków jest bezpieczne dla tych zwierząt.

Prześlij dalej