Kazeina, laktoza i gluten – fakty i mity20 lipca 2017

fiolet

Ujęte w tytule trzy składniki diety uważane są za wybitnie niezdrowe i posądzane m.in. o wzrost masy ciała, szereg zaburzeń metabolicznych, neurologicznych i autoimmunologicznych. Pojawiły się także sugestie, że spożywanie glutenu przez długi czas może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czy tak jest w istocie? Sprawdźmy, co mówią na ten temat badania naukowe.

autorka: dr Joanna Bajerska
adiunkt w zakładzie dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista dietetyk z zakresu żywienia człowieka

Jako pierwszy analizie poddany zostanie gluten. To mieszanina białek roślinnych występujących w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim pszenicy, żyta i jęczmienia. Pod względem technologicznym gluten stanowi kompleks o szczególnych właściwościach elastycznych i jest podstawą formowania ciasta. Eliminacja glutenu z diety jest podstawowym zabiegiem terapeutycznym w leczeniu celiakii, choroby o podłożu autoimmunologicznym. Dodatkowymi wskazaniami do stosowania diety bezglutenowej oprócz celiakii są nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NNG), która może dotyczyć nawet 6% społeczeństwa, alergia na gluten oraz choroba Dühringa, nazywana także skórną odmianą choroby trzewnej. Dieta wykluczająca gluten znajduje także zastosowanie w leczeniu autyzmu, choroby Hashimoto i zespole jelita drażliwego, jednak wskazania medyczne co do wyłączenia z diety produktów zawierających gluten w tych jednostkach chorobowych są niejednoznaczne. Pomimo braku dostatecznej ilości dowodów naukowych o ,,szkodliwości” glutenu osób eliminujących go ze swojej diety bez jakichkolwiek wskazań medycznych przybywa. Zauważano, że w stosunku do 2010 r. odsetek osób preferujących dietę bezglutenową wzrósł prawie trzykrotnie.[1] Obecnie co trzeci Amerykanin deklaruje stosowanie diety bezglutenowej.[2]

Najnowsze, bo opublikowane w maju bieżącego roku badania kohortowe ujawniły, że spożycie produktów zawierających gluten nie dość, że nie jest związane z pojawieniem się choroby niedokrwiennej serca, to jego niezwiązana z występowaniem celiakii, alergii czy NNG eliminacja z diety tę chorobę może wywołać. Naukowcy wyjaśniają, że dieta pozbawiona glutenu, szczególnie oparta na bazie komercyjnych, wysokooczyszczonych produktów „gluten free”, często jest również uboga w błonnik pokarmowy.[3]

A to właśnie niedobór błonnika zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego oraz nowotworu jelita grubego. Ponadto w badaniach przeprowadzonych przez De Palma i wsp. zauważono, że eliminacja glutenu z diety sprzyja również zaburzeniu funkcjonowania mikroflory jelitowej, w kierunku rozwoju mikroflory patogennej.[4]

Prześlij dalej