Renesans starych odmian zbóż21 czerwca 2017

shutterstock_341809025b

„Produkty zbożowe nadal powinny stanowić główne źródło energii, gdyż są doskonałym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B: B1 i B2, a także kwas foliowy i niacynę” – cytuje dietetyczkę Sandra Ataniel serwis Rynekaptek.pl.

źródło: Rynekaptek.pl

Zdaniem Sandy Ataniel, komosa ryżowa, amarantus, pszenica: płaskurka, samopsza i orkisz, a także proso – to bogate w składniki odżywcze i mineralne stare odmiany zbóż, przeżywają obecnie swój renesans. Produkty zbożowe jeszcze do niedawna były u podstawy piramidy żywieniowej i – zdaniem ekspertki – choć teraz wyparły je warzywa i owoce, jednak to nie znaczy, że są mniej ważne. Nadal powinny stanowić główne źródło energii – razem z warzywami i owocami – bowiem są doskonałym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B: B1 i B2, a także kwas foliowy i niacynę.

Zboża są także głównym źródłem błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, w tym m.in. nowotworów przewodu pokarmowego, pomaga utrzymać masę ciała, zmniejsza wchłanianie cholesterolu czy występowanie zaparć.

W produktach zbożowych współcześnie dominują pszenica zwyczajna, żyto, pszenżyto, jęczmień, gryka czy owies, ale – ze względu na pandemię otyłości i chorób cywilizacyjnych – widoczny jest powrót do starych odmian zbóż znanych od kilku tysięcy lat.

Prześlij dalej