Zdrowe egzotyki11 maja 2017

egzotyki_1

Ekscytują oryginalnością smaku, ale są też skutecznym lekarstwem na wiele dolegliwości, wysoko cenionym w lecznictwie ludowym obszarów, z których pochodzą. Ich niezwykłe właściwości w walce z konkretnymi schorzeniami potwierdzają dzisiaj współczesne badania naukowe.

autorka: Agata Opiela
coach zdrowia, specjalistka ds. żywienia, promotorka zdrowego stylu życia, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z portalem eGaga.pl

W marketach i na bazarach coraz częściej napotkać można dziwnie wyglądające egzotyczne owoce, których nazwy często nic nam nie mówią. Do przełamania obawy przed ich spróbowaniem i regularnym wykorzystywaniem w kuchni powinien zachęcić finezyjny smak i potwierdzona skuteczność wielu egzotycznych owoców w walce z licznymi chorobami.

Goji – najzdrowsze owoce świata
W wielu rankingach to właśnie jagody goji zajmują pierwsze miejsce wśród najzdrowszych owoców świata. Te malutkie czerwone owoce pochodzą z Himalajów i Chin, gdzie ich  prozdrowotne właściwości są znane i wykorzystywane jako podstawa medycyny naturalnej już od ponad 2500 lat. Wiele specjalistycznych badań, potwierdza ich wysokie wartości odżywcze oraz leczniczy wpływ na cały organizm, a lista prozdrowotnych właściwości wydaje się nie mieć końca. Czerwone kuleczki kryją w sobie największą zawartość składników odżywczych pośród wszystkich owoców świata! Dostarczają witaminy C, E i A, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, selen i cynk oraz liczne aminokwasy egzogenne i kwasy tłuszczowe. Goji są nie tylko źródłem wszystkich najważniejszych aminokwasów, ale także zawierają więcej białka i karotenoidów niż jakikolwiek inny owoc. Ale uwaga – co za dużo to niezdrowo! Owoce te są tak bogate w składniki odżywcze, że nie powinno się spożywać dziennie więcej niż 5-12 g suszonych jagód, czyli tyle, ile mieści się na łyżeczce do herbaty.

W jakich problemach zdrowotnych wykorzystywane są jagody z Azji? Efektywnie poprawiają funkcjonowanie niemal każdego układu w organizmie. Naukowcom udało się wyizolować z nich swoisty wielocukier, który zdaje się wykazywać działanie silnie stymulujące apoptozę (śmierć) komórek nowotworowych. Pośród wielu udowodnionych naukowo właściwości medycznych należy wymienić redukcję rozwoju komórek rakowych żołądka, płuc i sutka. Goji wpływają pozytywnie na wiele dolegliwości. Regulują ciśnienie i cholesterol, poprawiają trawienie, pomagają obniżać poziom cukru we krwi, a także zwiększają wydzielanie hormonu wzrostu. Jagody wpływają nie tylko na zdrowie, ale też na urodę. Dzięki aktywnym składnikom poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego warto stosować je w czasie odchudzania. Są znanym eliksirem młodości. Długotrwale stosowane zapewniają wzmocnienie stawów, kości, systemu odpornościowego opóźniając procesy starzenia. Jak wykazały badania, zawarty w goji polisacharyd posiada silne działanie stymulujące system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A) – protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz z wiekiem. Dlatego ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. To nie wszystko. Jagody goji pozytywnie wpływają na układ hormonalny – podnoszą libido, zwiększają popęd seksualny i pomagają pokonać impotencję. W Polsce dostępne są przeważnie suszone owoce, które można nabyć w marketach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Owoc kaki, czyli persymona
Persymona zwana też kaki czy sharon to pomarańczowe okrągłe owoce z wyglądu przypominające pomidory. Warto ją wkładać do koszyka, gdyż kaki to świetne źródło witaminy C, a także witamin A, E, K. Owoce zawierają znaczne ilości witamin z grupy B w tym kwas foliowy, witaminę B6 oraz składników mineralnych jak potas, magnez, miedź i fosfor. W owocu persymony znajdziemy więcej błonnika niż w naszych jabłkach. Japońscy naukowcy twierdzą, że wyciąg z owoców kaki jest bardzo skuteczny w hamowaniu rozwoju komórek białaczki. Nic dziwnego – kaki obfituje w prozdrowotne związki, jak flawonoidy, polifenole i przeciwutleniacze, a także czynnik przeciwnowotworowy, jakim jest kwas betulinowy. Obecne w kaki przeciwutleniacze beta karoten, likopen, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna działają przeciwwolnorodnikowo, zmniejszając stres oksydacyjny, opóźniając procesy starzenia i powstrzymując rozwój wielu schorzeń. Ważnym karotenoidem jest zeaksantyna wchłaniana w strukturę plamki żółtej oka, na którą działa ochronnie przeciwdziałając rozwojowi zwyrodnienia plamki ocznej, występującej w starszym wieku. Naukowcy zaobserwowali również, że regularne spożywanie owocu powoduje obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu oraz cholesterolu LDL.

Prześlij dalej