Na przekór zimowej chandrze13 stycznia 2017

kuchnia

Mroźna aura powoduje, że czujemy się zmęczeni i przygnębieni, a chłód za oknem zniechęca do aktywności fizycznej. Dla wielu z nas receptą na zimową chandrę stają się kaloryczne i często niezdrowe przekąski. Jak im się oprzeć?

dr Joanna Bajerska
adiunkt w zakładzie dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista dietetyk z zakresu żywienia człowieka

Zimą zapominamy, że nasze zdrowie i samopoczucie zależą od tego, jak się odżywiamy. Skutek – wzrost masy ciała, ale także częstsze infekcje. Jak temu przeciwdziałać? Pierwszą, podstawową zasadą zdrowej diety jest urozmaicanie posiłków. W dobrze zaplanowanej diecie, w odpowiednich proporcjach powinny znaleźć się wszystkie składniki pokarmowe, w tym białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Ważną zasadą zdrowego żywienia jest regularność spożywania posiłków. Przyjmowanie małych objętościowo posiłków o stałych porach sprzyja utrzymaniu stałego, optymalnego dla naszego organizmu poziomu glukozy we krwi. Jadając regularnie ograniczamy podjadanie niezdrowych przekąsek.

Planując zimową dietę, warto pamiętać o wykorzystaniu produktów rozgrzewających, są to m.in. przyprawy, jak: cynamon, wanilia, kardamon, kurkuma, papryczka chili, pieprz cayene, imbir. Do zimowych potraw warto dodawać również naturalne antybiotyki w postaci cebuli, czosnku i chrzanu. W zimowej diecie ciepłe, rozgrzewające śniadanie to podstawa. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnej porcji energii na cały poranek, w skład naszego zimowego śniadania powinny wchodzić przede wszystkim węglowodany złożone (np. płatki owsiane, kasze gruboziarniste, pieczywo z pełnego przemiału).

kuchnia_graf2

Prześlij dalej