Błonnik w walce z astmą15 grudnia 2016

shutterstock_85440880a

Zastąpienie przetworzonej żywności warzywami, owocami i produktami pełnoziarnistymi może pomóc w leczeniu astmy – informuje portal Zdrowie.dziennik.pl.

źródło: Zdrowie.dziennik.pl

Jak donosi prestiżowy „Nature Medicine”, na który powołuje się serwis Zdrowie.dziennik.pl, badacze z uniwersytetu w Lozannie w Szwajcarii przeprowadzili badania, z których wynika, że dieta bogata w błonnik pomaga zmniejszyć stan zapalny w płucach i łagodzi objawy astmy. Błonnik usprawnia bowiem działanie nie tylko układu pokarmowego, ale i odpornościowego. Gdy znajduje się w układzie pokarmowym, bakterie przetwarzają go m.in. na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wysyłają sygnał do układu immunologicznego i w efekcie płuca stają się bardziej odporne na podrażnienia. Tym samym uczeni wysnuli hipotezę, że liczba chorych na astmę lawinowo wzrasta z powodu złej diety, w której króluje żywność przetworzona, zaś jest zbyt mało produktów zawierających błonnik.

Prześlij dalej