Konsekwencje nadmiaru soli w diecie16 września 2016

shutterstock_40316218a

Nadużywanie soli kuchennej jest obecnie jednym z najważniejszych czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych, w tym przede wszystkim nadciśnienia tętniczego.

autorka: dr Joanna Bajerska
adiunkt w zakładzie dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista dietetyk z zakresu żywienia człowieka

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu, w przemyśle spożywczym i w warunkach domowych wykorzystywana jest do przyprawiania potraw i jako środek konserwujący. Pierwsze wzmianki na temat właściwości konserwujących soli można znaleźć w datowanych na ok. 3000 r. p.n.e. egipskich dokumentach dotyczących utrwalania mięsa. Przed wiekami sól, z racji swej dużej wartości, wykorzystywano także jako środek płatniczy. Dziś sól jest stosunkowo tanim i łatwo dostępnym artykułem spożywczym, co powoduje, że jej średnie dzienne spożycie w Europie jest stosunkowo wysokie i wynosi około 8-12 g. Jak wskazują polskie badania, spożycie soli wśród Polek wynosi średnio 8 g/dzień, a wśród mężczyzn sięga nawet kilkunastu gramów na dzień. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia najwięcej soli jada się w województwie świętokrzyskim, kolejne są podkarpackie i lubelskie, najmniej zaś w województwie wielkopolskim oraz pomorskim i kujawsko-pomorskim.

dieta_tabela

W badaniach INTERSALT jednoznacznie dowiedziono, że w krajach, gdzie spożycie soli było wysokie, tj. 14,6-26,3 g/dobę (5700-10300 mg sodu) częstość nadciśnienia tętniczego była wyższa w porównaniu do krajów, gdzie spożycie to wahało się w granicach 11,7-14,6 (4600-5700 mg sodu). Co więcej, w tych samych badaniach dowiedziono, że bardzo wysokie spożycie soli powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi i to zarówno u osób sodowrażliwych jak i wśród osób niewrażliwych na sód.

Spożywanie soli i solonych potraw zostało sklasyfikowane w 2007 r. przez World Cancer Research Fund i American Institute for Cancer Research również jako czynnik zwiększający ryzyko wystąpienia raka żołądka. Nadmierne spożycie soli w tym przypadku sprzyja uszkodzeniu śluzówki żołądka i pojawieniu się metaplazji jelitowej, która może być przyczyną zmian nowotworowych w żołądku. Trzeba zaznaczyć, że zgony z powodu raka żołądka w Polsce stanowią około 6% ogólnej liczby nowotworowych przyczyn zgonu.

Prześlij dalej