Menu bogato- i niskoresztkowe21 lipca 2016

kuchnia

Odpowiednio skompilowana dieta ma zasadnicze znaczenie w terapii chorób i dolegliwości dolnego odcinka układu pokarmowego.

autorka: dr Joanna Bajerska
adiunkt w zakładzie dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalista dietetyk z zakresu żywienia człowieka

Bardzo często przyczyny zaparć nawykowych związane są z warunkami współczesnego życia – napięcie nerwowe, ciągły pośpiech, siedzący tryb życia a przede wszystkim nieprawidłowy sposób odżywiania się. Nieuwzględnienie w codziennej diecie produktów zawierających błonnik pokarmowy (przetwory zbożowe z pełnego przemiału, warzywa i owoce) i zbyt mała ilość płynów, za to zbyt duże spożycie produktów wysoko przetworzonych, prowadzi do pojawienia się dolegliwości.

Leczenie zaparć nawykowych, w przypadku których na skutek siedzącego trybu pracy, częstego ignorowania parcia na stolec czy przebytych chorób, dochodzi do osłabienia mięśniówki jelit, polega na stosowaniu diety bogatoresztkowej. Podstawowym założeniem tej diety jest spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy. Z kolei dieta w zespole jelita drażliwego w postaci przebiegającej z biegunką powinna być lekkostrawna, niskotłuszczowa, z ograniczeniem nierozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Dieta powinna być niskoresztkowa, czyli powinna zawierać niewiele błonnika (<10g). Zaleca się spożywanie produktów obniżających perystaltykę jelit (należą do nich m.in. produkty z mąki ziemniaczanej i żelatyna).

DIETA BOGATORESZTKOWA

I ŚNIADANIE:
Owsianka na mleku z nasionami chia i suszoną śliwką

Składniki: płatki owsiane górskie (5 łyżek), mleko spożywcze 1.5% tł., nasiona chia (łyżka), 3 suszone śliwki bez pestek.
Przygotowanie: Mleko ugotować, zalać płatki, dodać nasiona chia i pokrojone śliwki. Do picia: kawa z cykorii (szklanka)
Przed śniadaniem zaleca się wypicie szklanki przegotowanej wody z cytryną.

Posiłek dostarcza 10 g błonnika pokarmowego.

II ŚNIADANIE:
Kanapka z pieczywa żytniego na zakwasie z wędliną i surówką

Składniki: chleb żytni na zakwasie (2 kromki), masło (1/2 łyżeczki), szynka drobiowa (2 plasterki), sałata (2 liście); surówka – mała kalarepa, mała marchewka, koperek (łyżeczka), olej lniany (łyżeczka).
Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Koperek posiekać, dodać olej, doprawić do smaku.
Do picia: maślanka naturalna (szklanka)

Posiłek dostarcza 9 g błonnika pokarmowego.

OBIAD:
Łosoś z rusztu z cytryną i koperkiem z kalafiorem i surówką

Składniki: łosoś, filet (150-200 g), cytryna (1/4 szt.), koperek (gałązka), ryż brązowy (1/2 ugotowanego woreczka); surówka – burak ćwikłowy (1 mała szt.), jabłko (1/2 szt.), chrzan (1 łyżeczka), sok z cytryny (do smaku); kalafior (150 g, blanszowany).
Przygotowanie: Surowego buraka obrać ze skóry, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski włożyć przygotowane składniki, dodać sok z cytryny, następnie chrzan i łyżeczkę oleju lnianego. Doprawić odrobiną soli i cukru.
Do picia: woda z cytryną (szklanka)

Posiłek dostarcza 10 g błonnika pokarmowego.

PODWIECZOREK:
Koktajl truskawkowy z otrębami

Składniki: truskawki (garść), jogurt naturalny (małe opakowanie), otręby pszenne (2 łyżki), siemię lniane (łyżka).
Przygotowanie: Składniki zmiksować.

Posiłek dostarcza 5 g błonnika pokarmowego.

KOLACJA:
Surówka z cykorii z sosem jogurtowo-musztardowym, kanapka z pieczywa żytniego z twarogiem

Składniki: sałatka – cykoria (1 szt. mała), jabłko (1/2 szt.), orzechy włoskie (2 połówki), szczypiorek (łyżeczka); sos – jogurt naturalny (2 łyżki), musztarda (do smaku); kanapka – chleb żytni na zakwasie (2 kromki), masło (1/2 łyżeczki), ser twarogowy chudy (2 plasterki), sałata (2 liście).
Przygotowanie: Liście cykorii pokroić na kawałki. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać. Sos: składniki włożyć do miseczki i wymieszać, doprawić do smaku. Do miski włożyć składniki surówki, polać sosem, posypać szczypiorkiem.
Do picia: woda z cytryną (szklanka)

Prześlij dalej