Menu piękna5 listopada 2015

w1

Wypadające włosy, łamliwe, ozdobione białymi plamkami paznokcie, to oznaka, że w organizmie czegoś brakuje. Warto wtedy oprócz niezbędnej diagnostyki przyjrzeć się codziennemu menu i zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło najważniejszych składników odżywczych, witamin, minerałów i mikroelementów, które wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.

autorka: Agata Opiela
specjalistka ds. żywienia zajmująca się tematyką zdrowego odżywiania, slow life, naturalnych metod leczenia, współpracuje z Magazynem Gaga i portalem eGaga.pl

Szczególny wpływ na skórę mają wszystkie witaminy z grupy B, a wśród nich prym wiedzie biotyna. Zawiera ona cząsteczki siarki, które chronią skórę i włosy. Biotyna pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego. Dobrym jej źródłem są żółtka jaj oraz warzywa strączkowe. Pękanie kącików ust oraz łojotok to często objawy niedoboru witaminy B2 (ryboflawiny). Duże jej ilości zawiera pieczywo pełnoziarniste, drożdże i mleko. Dobrą kondycję włosów zapewnia witamina B3 (niacyna). Poprawia ona też ukrwienie skóry i wpływa korzystnie na jej koloryt. Witaminę B3 znajdziemy w drobiu szczególnie wątróbce, chudym mięsie, rybach, koprze włoskim, warzywach strączkowych, drożdżach, orzechach, migdałach.

Aby cieszyć się piękną cerą i mocnymi paznokciami, ważna jest odpowiednia ilość witaminy A i E w diecie. Witamina A pomaga odbudować komórki i keratynę, utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia skóry i zapobiega jej rogowaceniu. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w wieprzowej i wołowej wątróbce, a także w żółtych owocach, np. marchwi, papryce, pomidorach, a także w szpinaku, brokułach czy jarmużu. Witamina E z kolei sprzyja tworzeniu kolagenu, poprawia elastyczność i wygładza skórę. Występuje w olejach roślinnych, jajach, mące pełnoziarnistej, orzechach włoskich i ziemnych, warzywach zielono-listnych, marchwi czy migdałach.

Krzem to pierwiastek budujący skórę włosy i paznokcie. Jego niedobory mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, również skórnych. Charakterystyczne przy niedoborach krzemu są trudno gojące się rany, wypryski czy trądzik. Współczesna dieta sprzyja niedoborom tego pierwiastka. Z pożywieniem człowiek powinien codziennie otrzymywać 10-20 mg krzemu. Ta dawka jest konieczna do normalnej aktywności życiowej, wzrostu i rozwoju organizmu. Tymczasem obecnie, spożywając wysoko przetworzoną żywność, w ciągu doby dostarczamy średnio 3,5 mg krzemu, a tracimy około 9 mg! Gdzie znaleźć krzem? Najbogatszymi źródłami krzemu są zioła, przede wszystkim skrzyp polny, a także poziewnik, rdest ptasi, perz, pokrzywa, podbiał, turzyca piaskowa. Poza tym krzem występuje w łuskach ziarna zbóż, dlatego tak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych.

Prześlij dalej