Brudne ręce przyczyną aż 70% zatruć pokarmowych13 listopada 2015

shutterstock_212494801

Drobnoustroje to grupa setek tysięcy różnego rodzaju gatunków bakterii, wirusów czy grzybów, ale tych wywołujących choroby jest tylko około 20% wszystkich, poznanych przez człowieka – podają eksperci. Według WHO 70% zatruć pokarmowych jest powodowanych przez drobnoustroje przenoszone przez „brudne ręce”.

źródło: Naukawpolsce.pap.pl

„Drobnoustroje czyli bakterie, wirusy i grzyby różnią się między sobą wszystkim, bo budową, sposobem rozmnażania, środowiskiem, w którym żyją, ale jedną cechę mają wspólną – są niewidoczne ‚gołym okiem’. Mikroskopy świetlne umożliwiają obejrzenie bakterii i grzybów, a przy pomocy mikroskopu elektronowego można zobaczyć wirusy”- podkreśliła Marzena Lenkiewicz z Laboratorium Mikrobiologii Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.

Większość z drobnoustrojów jest przyjazna człowiekowi, a wręcz konieczna do życia, nawet wiele z nich człowiek potrafi wykorzystać jak choćby do produkcji serów czy jogurtów.

„U dorosłego człowieka w treści jelitowej jest od 1,5 do 2 kilogramów bakterii. To ok. 2 tysięcy gatunków, aby to unaocznić można powiedzieć, że liczba bakterii jest 10 razy większa niż komórek, z których jesteśmy zbudowani. Żyją dzięki nam i ciężko dla nas pracują, zabezpieczają nas także przed drobnoustrojami chorobotwórczymi – podkreśliła dr Anna Majkowska z Laboratorium PAN.

Według specjalistów optymalny czas mycia rąk, czyli taki, w którym uda się zniwelować bakterie chorobotwórcze nie powinien być krótszy niż 30 sekund, a ludzie przeciętnie myją ręce zaledwie 5 sekund. Myć ręce powinniśmy mydłem i wodą najlepiej ciepłą i bieżącą. Woda nie może być gorąca, bo dochodzi do przesuszenia skóry na dłoniach.

Myć powinniśmy ręce raczej stosując mydło w płynie, a nie w kostce, ponieważ mydło w kostce pozostawione na umywalce wciąż jest wilgotne, a to służy namnażaniu się bakterii. Ręce powinniśmy starannie osuszać. W domu, kiedy domownicy mają zazwyczaj tę samą mikroflorę, stosować możemy ręczniki tekstylne, które regularnie wymieniamy. Natomiast w toaletach publicznych suszymy dłonie raczej ręcznikami papierowymi. Nie zaleca się korzystania z suszarek. Ciepłe powietrze wydobywające się z nich może przy okazji poruszyć wszystkie kurze i mikroorganizmy w pomieszczeniu. Te osiądą na nasze dopiero co umyte dłonie. Poza tym suszarki przegrzewają skórę rąk.

Prześlij dalej