Naturalna pomoc w trawieniu28 września 2015

shutterstock_105302045

W przypadku dolegliwości ze strony układu pokarmowego fitoterapia zaleca stosowanie surowców gorzko-aromatycznych, ale wiele z nich jest używanych powszechnie jako przyprawy. Pomagają one przy braku apetytu, przyspieszają trawienie, działają żółciotwórczo, a do tego przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

autorka: prof. Iwona Wawer

Dbając o prawidłowe trawienie, znani kucharze polecają obfite używanie przypraw, takich jak: kolorowy pieprz, imbir, kardamon, estragon, czy mięta. Doświadczone gospodynie dodają do potraw, oprócz przypraw, także zioła wiatropędne: owoc kminku, kolendry, anyżek. Jak skomponować mieszankę wspomagającą trawienie, łączącą prozdrowotne działanie różnych roślin? Skład takich mieszanek był kiedyś tajemnicą medycyny klasztornej, teraz warto zaufać farmaceutom i po nalewkę wybrać się do apteki.

Pierwszy składnik to mięta, znali ją już starożytni Egipcjanie 1000 lat p.n.e. Współcześnie wiadomo, że jest to środek działający na przewód pokarmowy, który ułatwia trawienie i leczy niestrawność. Głównym składnikiem czynnym jest olejek miętowy z mentolem, który przeciwdziała skurczom mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Stąd wynika działanie rozkurczowe olejku, nalewki i kropli miętowych, a także naparu z liści. Olejek miętowy pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. W badaniach in vitro, na komórkach, pokazano, że ekstrakty z liści mięty mają dużą aktywność antyoksydacyjną, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Mięta to antidotum na „fast-foody”! Koktail z likierem miętowym lub Mohito z listkami mięty i limonką, są znane jako aperitif i pite przed kolacją. Koper włoski od XVI wieku uprawiali w klasztornych ogrodach benedyktyni. Teraz jest stosowany zarówno jako roślina jadalna, jak i lecznicza. Surowiec zielarski to suche owoce, które zawierają co najmniej 4% olejku eterycznego. Wśród bioaktywnych składników kopru są też flawonoidy i fitosterole. W składzie olejku koprowego zidentyfikowano aż 34 składniki, najwięcej jest trans anetolu (34-82%) oraz fenchonu (do 22%). Olejek koprowy ma wielostronne korzystne działanie: ułatwia trawienie, bo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, pomaga przy kolce i bólach, bo działa spazmolitycznie oraz wiatropędnie, wpływa na florę bakteryjną jelit. Herbatkę z kopru stosuje się jako pierwszą pomoc w kolce niemowlęcej. Jest skuteczna, bo pomaga przy bolesnych skurczach i wzdęciach, jest dobrze tolerowana i ma przyjemny zapach.

Prześlij dalej