Alergicy mogą się odchudzać, ale powinni to robić ostrożnie27 sierpnia 2015

odchudzanie a alergia

Regularne spożywanie wody, ograniczenie soli, unikanie restrykcyjnych diet i parafarmaceutyków wspomagających odchudzanie to wskazówki jakimi powinni się kierować alergicy, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy – radzi olsztyńska naukowiec.

źródło: Naukawpolsce.pap.pl

Doktorantka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie mgr Anna Szyc-Ogrodowczyk wskazuje, że sezon wakacyjny zawsze jest dobrym momentem na zrzucenie zbędnych kilogramów. „Praca nad uzyskaniem dobrej sylwetki jest wyzwaniem dla każdego zdrowego człowieka, a alergicy też mogą temu zadaniu sprostać, wymaga to jednak od nich więcej samodyscypliny” – uważa.

Co jednak należy wiedzieć zanim podejmie się jakiekolwiek działania, zwłaszcza jeżeli jest się alergikiem? Oto kilka zasad, o których warto pamiętać.

Alergicy powinni systematycznie pić wodę. Prawidłowe wysycenie tkanek dostarczoną wodą pozwala zachować prawidłową gospodarkę metabolitową, biochemiczną i odżywczą. Odwodnienie organizmu może spowodować odwrotny efekt do zamierzonej utraty masy ciała. Obrona organizmu może bowiem oprowadzić do samoistnego zgromadzenia zapasu wody w tkance podskórnej.

Zaleca się, aby alergicy ograniczyli spożywanie słodzonych napojów gazowanych, często doprawianych sztucznymi barwnikami oraz alkoholu, jako silnego czynnika drażniącego. Alkohol oraz napoje gazowane, prócz wysokiej kaloryczności zwiększają przepuszczalność błon śluzowych. To powoduje, że alergeny łatwiej przenikają przez naturalne bariery organizmu i szybciej powodują nadwrażliwość układu immunologicznego. Dodatkowo, obecne w alkoholu siarczyny zaliczane są do 14 czynników pochodzenia pokarmowego, najczęściej powodujących alergię.

Alergicy powinni ograniczać ilość soli dostarczanej wraz z pożywieniem. Nadmiar soli powoduje zaburzenie gospodarki sodowo-potasowej i w rezultacie nadmierną kumulację wody w organizmie. Trudno jest kontrolować ilość spożywanej soli ponieważ jest ona stosowana w przetwórstwie spożywczym jako konserwant i jest obecna w takich produktach jak: wędliny, sery dojrzewające i topione, przyprawy – tzw. „jarzynki”, kostki rosołowe, dania instant, słone przekąski, warzywa kiszone, sosy itp. Sól powoduje zmianę równowagi elektrolitowej w organizmie, co przekłada się m.in. na zmianę kwasowości potu, a to może powodować zaostrzenie objawów chorobowych u osób z alergiami kontaktowymi oraz atopowym zapaleniem skóry.

Prześlij dalej