Dieta kardio30 czerwca 2015

shutterstock_143497294

W profilaktyce incydentów sercowo-naczyniowych odpowiednia dieta nabiera zasadniczego znaczenia. Przy jej komponowaniu należy bezwzględnie brać pod uwagę dwa kluczowe zagadnienia – co oraz ile spożywać?

autorka: Justyna Marszałkowska-Jakubik
specjalista dietetyki medycznej, specjalista ds. zdrowia publicznego

Choroby sercowo-naczyniowe to nie tylko jedna z głównych przyczyn umieralności, ale również wciąż narastająca przyczyna utraconej długości życia. W Unii Europejskiej choroby te są drugą co do częstości występowania przyczyną zgonów przed osiągnięciem 65. r.ż. Dlatego tak istotne jest działanie profilaktyczne – zarówno w celu zapobieżenia wystąpienia choroby, jak i prewencji skutków ubocznych już zdiagnozowanej dolegliwości. Stąd też koniecznym wydaje się podjęcie działań mających na celu zredukowanie czynników ryzyka.

Równocześnie z rozpoczęciem leczenia farmakologicznego już zdiagnozowanej choroby bez wątpienia należy:

  • obniżyć zawartość tłuszczów nasyconych w diecie, które powodują dalsze przyrastanie blaszek cholesterolowych,
  • unormować ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżyć zbyt wysoką masę ciała, rozpocząć regularne ćwiczenia fizyczne mające na celu zarówno obniżenie stężenia cholesterolu, jak i zredukowanie nadmiernej masy ciała,
  • zminimalizować stres,
  • osoby z cukrzycą, powinny regularnie kontrolować poziom cukru we krwi oraz rygorystycznie przestrzegać zaleceń dietetycznych,
  • palacze powinni jak najszybciej rzucić palenie.

Główne czynniki żywieniowe predysponujące do występowania chorób kardiologicznych, w tym miażdżycy czy zawału mięśnia sercowego, to: dieta o zbyt dużej wartości energetycznej, zawartość tłuszczów w diecie przekraczająca 30% dziennego zapotrzebowania, udział tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (nasycone) powyżej 15%, spożywanie cholesterolu ponad 300 mg/dobę, zawartość cukrów prostych powyżej 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego, niedobór miedzi, żelaza, selenu, magnezu oraz chromu, niedobór witamin antyoksydacyjnych (witamina C, E i A) oraz niedobór błonnika w diecie.

Prześlij dalej