Czarny bez – właściwości naturalnego składnika23 września 2014

shutterstock_158323331

Większość infekcji układu oddechowego ma podłoże wirusowe. Z reguły trwają one ok. 5-7 dni i przebiegają z kaszlem, katarem oraz podwyższoną temperaturą. Większość tych schorzeń wymaga wyłącznie leczenia objawowego.

autorka: dr med. Dagmara Pokorna-Kałwak
Katedra i Zakład Medycyny Rodzinnej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Dużą rolę terapeutyczną odgrywają w tych przypadkach preparaty roślinne. Mogą być one podawane pod postacią naparów, wywarów, syropów, tabletek czy też inhalacji. Jedną z propozycji terapeutycznych, wartych rozważenia w tych schorzeniach jest leczenie preparatami zawierającymi czarny bez. Surowiec zielarski stanowią głównie kwiaty, owoce oraz jego kora. Napary z kwiatów bzu czarnego działają napotnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz moczopędnie i są wskazane do stosowania w chorobach przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. W okulistyce preparaty te są wykorzystywane w stanach zapalnych spojówek lub podrażnieniach powiek. Ze względu na ich właściwości uszczelniające ściany naczyń krwionośnych oraz zwiększające ich elastyczność są wykorzystywane jako składnik preparatów leczniczych w infekcjach przeziębieniowych oraz w dermatologii, jako składnik wykorzystywany do kąpieli leczniczych i kosmetycznych. Ze względu na właściwości wzmacniające, napotne, przeciwbólowe oraz uodparniające, czarny bez ma szerokie zastosowanie w leczeniu infekcji – szczególnie infekcji górnych dróg oddechowych.

Udowodniono również, iż preparaty zawierające czarny bez wykazują również działanie odtruwające, ułatwiające usuwanie z organizmu szkodliwych metabolitów. Preparaty zawierające czarny bez mogą być bezpiecznie stosowane już od 3. r.ż. Ze względu na ich szerokie spektrum działania mogą jednocześnie zwalczać różne objawy chorobowe. Stosując preparat czarnego bzu, pacjent w jednej porcji specyfiku otrzymuje lek działający wykrztuśnie, napotnie i przeciwzapalnie, a także przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, poprzez stymulowanie naturalnej odporności organizmu.

Prześlij dalej