Tak smakują tylko wakacje…15 lipca 2014

kuchnia

Wakacje – czas wyjazdów, spotkań z innymi kulturami, obyczajami i smakami trwa w najlepsze. Każda podróż, zarówno po świecie, jak i różnorodnych zakątkach Polski, jest także podróżą kulinarną. A smak potraw to rzecz, którą z pewnością z takich podróży zapamiętujemy. Naszą kulinarną podróż rozpoczynamy od Ukrainy, gdzie zapraszamy na wspaniały tort z wiśniami. Następnie skierujemy się do Gruzji, gdzie wyśmienicie smakują roladki z bakłażana. Na koniec wybierzemy się do Wietnamu, który nie istniałby bez sajgonek i których przygotowanie nie jest tak kłopotliwe, jakby mogło się wydawać.

autor: Marta Gawrylik
redaktor „Farmacji Praktycznej”
* przepisy pochodzą z książki kucharskiej „Posmakuj Świata” wydanej przez firmę Polpharma

Sajgonki na zimno (WIETNAM)

Składniki: (produkty na 8 sajgonek)

  • 60 g makaronu ryżowego
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 8 ugotowanych krewetek tygrysich, przeciętych na pół
  • 2 łyżki stołowe posiekanej tajskiej bazylii
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • 8 liści sałaty lodowej sparzonych we wrzątku
  • 2 marchewki chwilę gotowane i pocięte na zapałki
  • 3 łyżki sosu hoisin (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
  • 1 łyżka drobno pokrojonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Zagotuj wodę w małym garnku, wyłącz ogień. Wrzuć makaron na 5 minut – zrobi się al dente, odsącz. Do dużej miski wlej gorącą wodę. Mocz po jednym placku ryżowym przez 2 sekundy żeby je zmiękczyć. Na środek każdego placka ułóż w rzędzie: kawałek sałaty, po 2 połówki krewetek, garść makaronu, marchewkę, posiekaną bazylię, miętę, kolendrę i sałatę, zostawiając 3 puste brzegi (po 5 cm z każdej strony). Ważna jest technika zwijania: zawiń dolny, pusty brzeg, następnie jeden boczny brzeg aż do linii farszu, potem znów dolny brzeg, już z farszem i kolejny pusty brzeg boczny. Powtarzaj czynność aż do zwinięcia całości sajgonki. W miseczce połącz sos hoisin i drobno pokrojone orzechy.

Prześlij dalej