Podstawy racjonalnej fitoterapii14 lipca 2014

shutterstock_57684124

Na rynku dostępne są herbaty ziołowe sprzedawane jako produkty różnych kategorii, tzn. jako produkty lecznicze roślinne oraz środki spożywcze (w tym również suplementy diety). Produkty te różnią się zasadniczo przeznaczeniem, a co za tym idzie oznakowaniem, sposobem użycia czy jakością.

autorka: Agnieszka Jóźwiak
Kierownik Działu Kontroli Jakości, Herbapol Lublin

Prowadzenie racjonalnej fitoterapii jest możliwe dzięki opisanym na opakowaniu wskazaniom do stosowania, dawkowaniu i sposobie podania, przeciwwskazaniom, ostrzeżeniom specjalnym, interakcjom, stosowaniu w okresie ciąży i laktacji, skutkom przedawkowania czy działaniom niepożądanym. Produkty te sprzedawane są najczęściej w dwóch postaciach farmaceutycznych: zioła do zaparzania oraz zioła do zaparzania w saszetkach. Produkty lecznicze roślinne wyróżniają się również jakością. Substancje roślinne stosowane do produkcji farmaceutycznej pozyskiwane są zgodnie z Dobrą Praktyką Uprawy i Zbioru (GACP). Dzięki szkoleniom i audytom plantatorów i zbieraczy można zagwarantować ich pochodzenie, właściwe warunki uprawy (w tym kontrolę nawożenia oraz stosowania środków ochrony roślin), zbioru, suszenia czy przechowywania. Dalsze etapy wytwarzania produktów leczniczych roślinnych prowadzone są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Wytwarzania (GMP), z wykorzystaniem zwalidowanych procesów technologicznych, urządzeń i instalacji.

Prześlij dalej