E-dodatki do żywności31 lipca 2014

shutterstock_56755555

Barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, środki zagęszczające i przeciwzbrylające… Szacunkowe dane mówią, że w ciągu roku zjadamy nawet 2 kg samych tylko sztucznych dodatków do żywności!

autorka: Justyna Marszałkowska-Jakubik
dietetyk medyczny, www.e-prolinea.pl

Trudno dziś kupić produkt naprawdę w 100% naturalny i nieprzetworzony, bez dodatków. Dlatego warto czytać etykiety, aby wiedzieć, co oferują nam producenci – czego się bać, a co spokojnie można zjadać. Niepokojący jednak jest także fakt, że co drugi Polak nie czyta etykiet i nie sprawdza, jakie dodatki zawiera kupowane jedzenie. Sprawdzamy cenę, czasem wartość energetyczną produktu, ale data ważności czy skład chemiczny jest jednym z najmniej istotnych kryteriów branych pod uwagę podczas zakupów. Świadczy to o tym, że bezgranicznie ufam producentom, a to błąd! Fakt faktem, najlepiej wybierać produkty, gdzie lista dodatków E jest jak najkrótsza lub nie ma jej w ogóle. Jednak nie ma konieczności odkładania na półkę produktu, gdzie pojawi się pojedynczy symbol E, np. E 140 – zielony barwnik pozyskiwany ze szpinaku lub E 440 pektyna pozyskiwana ze skórek owoców. Wiele dodatków stosowanych w przemyśle według obecnego stanu wiedzy jest nieszkodliwa, zarówno dla nas jak i naszych dzieci, jednak nadmiar wszystkiego – jak zwykle szkodzi. A o nadmiar „E” nie trudno. Dlatego warto wiedzieć, co powinno wzbudzić nasz niepokój, a co spokojnie możemy wrzucić do koszyka.

Co możemy znaleźć w przeciętnym produkcie?

Substancje dodatkowe zostały podzielone na 5 grup, którym przypisano dodatkowo liczby.

  • Barwniki (od E 100 do E 199) – wykorzystywane do nadania lub przywrócenia żywności koloru;
  • Substancje konserwujące i regulatory kwasowości (od E 200 do E 299) – przedłużają okres przydatności żywności do spożycia dzięki ochronie produktu przed mikroorganizmami;
  • Przeciwutleniacze (od E 300 do E 399) – to substancje przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez ochronę przed zepsuciem na skutek utleniania;
  • Substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące oraz stosowane na powierzchnię wyrobów lub jako wypełniacz (od E 400 do E 499);
  • Pozostałe substancje (powyżej E 500) – np. substancje pianotwórcze lub ograniczające powstawanie piany, najczęściej dodawane do napojów.

Prześlij dalej