Wytłumacz pacjentowi, czym jest indeks glikemiczny1 czerwca 2014

shutterstock_143724943

Uczucie błogości, a wkrótce potem wilczy głód, to typowe objawy występujące po spożyciu produktu o zbyt wysokim indeksie glikemicznym (IG).

autorka: mgr Małgorzata Napierała
dietetyk

Indeks glikemiczny to informacja o tym, w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego. Co to oznacza w praktyce? Im wyższy indeks glikemiczny, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Zwiększona ilość glukozy we krwi powoduje, że nasz organizm stara się doprowadzić poziom cukru do normy. Dlatego po zjedzeniu produktu o wysokim IG szybciej stajemy się głodni – nasz organizm na dużą dawkę glukozy reaguje wydzielaniem zwiększonej ilości insuliny, co prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi i uczucia głodu.

W jaki sposób jest ustalana wartość IG dla danego produktu?

Badacze zapraszają pewną grupę osób. Każdy badany powinien być na czczo. Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 g przyswajalnych węglowodanów (np. 5 małych kromek chleba lub 10 łyżek ugotowanego ryżu białego). Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 g glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).

Prześlij dalej